Świetne jako prezent swiąteczny

sobota, 23 kwietnia 2016

Trufle czekoladowe

Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do kupowania i podjadania pysznych cukierków czekoladowych, które każdy łasuch zna pod nazwą trufla czekoladowa  i je uwielbia. Ja zaś ze swej strony proponuję trufle domowej produkcji, które idealnie smakują jako dodatek do poobiedniej kawy lub herbaty. Przy niewielkim nakładzie pracy i przy niewielkich kosztach możemy sami zrobić te pyszne, czekoladowe cukierki w domu . Moja familia zajadała się, aż miło było patrzeć :)





Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g herbatników petit beurre
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka drobno posiekanych bakalii
  • opcjonalnie 1 kieliszek alkoholu - w wersji dla dorosłych (30 ml)

Wykonanie:
Masło, cukier, kakao  rozpuszczam na małym płomieniu,  stopniowo dodaję mleko w ilości potrzebnej do rozpuszczenia cukru. Nie gotuję!
Gotową czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła 
Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D 
 Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę.
 U mnie część trufli została obtoczona w mleku w proszku, ale można również użyć wiórek kokosowych, zmielonych orzechów, polewy białej lub ciemnej lub zostawić w oryginalnej wersji. W każdej jednej trufle smakują wybornie :) 




12 komentarzy:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.