Połączenie kruchego ciasta i prażonych jabłek chyba zna każdy i jak większość pewnie bardzo lubi, ale połączenie kruchego ciasta, prażonych jabłek i gałki zimnych lodów pewnie nie każdy miał okazję spróbować. Polecam więc pyszne ciasto, nasza wspaniałą szarlotkę z dodatkiem bardzo zimnych lodów !!! Nie ma nic lepszego, tego po prostu trzeba spróbować :)
Składniki:
Wykonanie:
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaję żółtka i mieszam , a następnie wiórki zimnego masła. Całość szybko szybko siekam, aż składniki połączą się ze sobą i zagniatam ciasto. Owijam szczelnie w folię spożywczą i schładzam w lodówce najlepiej całą noc.
Blaszkę o wym. 24x36cm wykładam papierem do pieczenia, zimne ciasto dzielę na dwie części, jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkowuję i układam w blaszce, na spód wysypuję rodzynki- fajnie wchłonęły sok z jabłek, a na rodzynki wykładam obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka, posypuję cynamonem. Całość przykrywam pozostałym ciastem, które ścieram bezpośrednio na jabłka.
Piekarnik nagrzewam do 200°C i piekę ok 20-30 min, aż ciasto ładnie się zrumieni. Upieczone wyjmuję, odstawiam by nieco przestygło i posypuje wierzch odrobiną cukru pudru. Kroję na kwadraty i układam na talerzykach
Z zamrażarki wyjmuję lody, na każdą porcję ciasta nakładam po łyżce zimne lody i podaję
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g rodzynek
- 1 l lodów o dowolnym smaku
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- cukier puder
Wykonanie:
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaję żółtka i mieszam , a następnie wiórki zimnego masła. Całość szybko szybko siekam, aż składniki połączą się ze sobą i zagniatam ciasto. Owijam szczelnie w folię spożywczą i schładzam w lodówce najlepiej całą noc.
Blaszkę o wym. 24x36cm wykładam papierem do pieczenia, zimne ciasto dzielę na dwie części, jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkowuję i układam w blaszce, na spód wysypuję rodzynki- fajnie wchłonęły sok z jabłek, a na rodzynki wykładam obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka, posypuję cynamonem. Całość przykrywam pozostałym ciastem, które ścieram bezpośrednio na jabłka.
Piekarnik nagrzewam do 200°C i piekę ok 20-30 min, aż ciasto ładnie się zrumieni. Upieczone wyjmuję, odstawiam by nieco przestygło i posypuje wierzch odrobiną cukru pudru. Kroję na kwadraty i układam na talerzykach
Z zamrażarki wyjmuję lody, na każdą porcję ciasta nakładam po łyżce zimne lody i podaję
Beatko pyszności, uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńCudna, a największy plus ma za to że tak dużo jabłek. Uwielbiam ciasta na cienkim spodzie z dużą ilością nadzienia.
OdpowiedzUsuńWiesz że jestem zgaga i jak widzę takie grube pajdy pytam,,,a ten sernik to na chlebie? Są tacy co chowają przede mną swoje wypieki. Dziwne jest to, że oni też lubią cienki spód, ale u siebie pieką gruby żeby sie najeść. Jakby cisto to był chleb z masłem, najeść się.:D
Jeszcze raz cudo:)
Elu, ja także uwielbiam duuuużo jabłek jeśli chodzi o szarlotki, a większe ciasta to tylko biszkoptowe :D
UsuńBeatko, pyszna szarlotka z dodatkiem lodów to jest to co lubię najbardziej. Pysznie wygląda. Szkoda, że widzę ją tylko na monitorze a nie na moim stole :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Krysiu :)
UsuńDzięki !!! :D
OdpowiedzUsuńMistrzostwo świata! Lecę po produkty :)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na opinię :) pozdrawiam :)
UsuńJabłka, cynamon rewelacyjne połączenie! Do tego z lodami - bajka!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) smakowała nieziemsko :D
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńz takim smakiem jeszcze sie nie spotkałam ! :P
OdpowiedzUsuńNajlepszy deser!
OdpowiedzUsuńMój najlepszy deser! Szarlotka na ciepło z lodami - niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńTaka szarlotka zaskoczy niejednego łasucha
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńPołączenie lodów i szarlotki? Zdecydowane, stanowcze: TAK. Jeju, jakie to było dobre. Bardzo dziękuję za ten świetny, bardzo pomysłowy przepis.
OdpowiedzUsuńKlasyka gatunku.
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńTwoja szarlotka z lodami brzmi absolutnie pysznie! Połączenie kruchego ciasta, prażonych jabłek i zimnych lodów to doskonały sposób na odkrycie nowego wymiaru klasycznego deseru. Jestem pewna, że to połączenie zachwyci każdego, kto spróbuje tej wersji!
OdpowiedzUsuńCoraz goręcej na dworze, więc może same lody byłyby wystarczające, ale jak tu nie kochać szarlotki??
OdpowiedzUsuń