sobota, 12 stycznia 2013

Miodowo-imbirowe

Muszę się pochwalić, że trafiłam na wspaniały przepis, który właśnie dziś wypróbowałam. I już nie wiele zostało z tego placuszka. Podciągnęłabym go pod piernika na szybko, który nie musi dojrzewać. Jest wilgotne, puszyste, a zapach ma niebiański. Wspaniałe ciacho na co dzień i od święta.




Składniki:

  • 1 szklanka i 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 słoika miodu o poj. 400 g
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 100 ml mocnej kawy
  • 2 jajka
  • bakalie


Wykonanie:
Masło, cukier i miód rozpuszczam , ale nie gotuję. Dodaję imbir, kawę i ubite jajka.  Mąkę, sodę i cynamon mieszam razem i dodaję do  płynnych składników cały czas ucierając.  Na końcu daję bakalie. Gotowe ciasto przekładam do blaszki o wym 25x25 i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35 min. Upieczone wyjmuję i polewam po wierzchu  miodem lub lukrem. Odstawiam aby wystygło i gotowe.



1 komentarz:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...