Muszę się pochwalić, że trafiłam na wspaniały przepis, który właśnie dziś wypróbowałam. I już nie wiele zostało z tego placuszka. Podciągnęłabym go pod piernika na szybko, który nie musi dojrzewać. Jest wilgotne, puszyste, a zapach ma niebiański. Wspaniałe ciacho na co dzień i od święta.
Składniki:
Wykonanie:
Masło, cukier i miód rozpuszczam , ale nie gotuję. Dodaję imbir, kawę i ubite jajka. Mąkę, sodę i cynamon mieszam razem i dodaję do płynnych składników cały czas ucierając. Na końcu daję bakalie. Gotowe ciasto przekładam do blaszki o wym 25x25 i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35 min. Upieczone wyjmuję i polewam po wierzchu miodem lub lukrem. Odstawiam aby wystygło i gotowe.
Składniki:
- 1 szklanka i 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 słoika miodu o poj. 400 g
- 1 łyżeczka imbiru
- 100 ml mocnej kawy
- 2 jajka
- bakalie
Wykonanie:
Masło, cukier i miód rozpuszczam , ale nie gotuję. Dodaję imbir, kawę i ubite jajka. Mąkę, sodę i cynamon mieszam razem i dodaję do płynnych składników cały czas ucierając. Na końcu daję bakalie. Gotowe ciasto przekładam do blaszki o wym 25x25 i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35 min. Upieczone wyjmuję i polewam po wierzchu miodem lub lukrem. Odstawiam aby wystygło i gotowe.
Wspaniale brzmi i wygląda na pewno wypróbuję :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń