wtorek, 8 stycznia 2013

Rafaello

Kombinowałam, kombinowałam, kombinowałam z tymi przepisami, aż w końcu udało mi się uzyskać taki efekt jaki chciałam. Chociaż przejrzałam kilka stron z tym przepisem i wypróbowałam kilka z nich, to wraz mi coś nie grało. A to było za suche, a to znów zbyt maślane, a to masa w ogóle nie chciała się dać formować w kulki. W końcu metodą prób i błędów udało mi się jakoś wykonać to moje, domowe rafaello.







Składniki:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 śmietana kremówka(330 ml)
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowania suchych wafli
  • 1 opakowanie wiórek kokosowych 200 g


Wykonanie:
Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam, zestawiam, wrzucam do tego połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem na puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych. Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała. Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w  pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam przez noc w lodówce






33 komentarze:

  1. Jak ja kocham skrajności...od goryczy kakao po słodkości z kokosem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach jak ja uwielbiam rafaello!!!! Pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam a jak nie mam wafli to czy moge dodac zmielone jakies inne ciastka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciastka zmieniają trochę smak i dodatkowo są słodsze od wafli, po prostu kwestia gustu. Spróbuj i się przekonaj. Zależy co, kto lubi.

      Usuń
  4. Pani Beato, a masa bez dodatku wafli jest plynna czy twarda? tzn czy jest zblizona do konsystencji sklepowego rafaello?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych proporcji, masa jest zbyt płynna. Dodatek wafli, sprawia, że masa nadaje się do formowania. Trzeba by trochę poeksperymentować i np: zmniejszyć ilość śmietanki, czy też zwiększyć ilość białej czekolady, by można było zupełnie pominąć wafle i móc uformować kuleczki. Można by dodać do masy część wiórek kokosowych, które także zagęszczą masę. Przyznam, że próbowałam już kilkakrotnie robić rafaello i te składniki (moim zdaniem) najlepiej się komponują ze sobą. Ale proszę spróbować innej wersji i ewentualnie dać mi znać jak wyszły:) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Można by jeszcze zagęścić mlekiem w proszku, ale nie podam proporcji, gdyż nie robiłam.

      Usuń
  5. Witam,
    a ile kuleczek wychodzi z Pani przepisu ? :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam dokładnie, ale chybabyły dwa pełne talerz duże obiadowe i ten mniejszy na zdjęciu. A ile było sztuk to nie wiem, gdyż nigdy nie liczyłam

      Usuń
  6. mmmm... pycha, kulki wyglądają bardzo apetycznie. mam 14 lat i nie znam sie za bardzo na pieczeniu ale pomimo wszystko zrobie je mamie na imieniny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękny gest :) Trzymam, w takim razie, kciuki :) Powodzenia !

      Usuń
  7. Dodać kostkę masła 200g czy 250g ?

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja zrobiłam do szkoły i wszystkim smakowało

    dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję :) To największy komplement dla mnie :) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  9. Witam :) chcę się upewnić, czy pisząc suche wafle miała Pani na myśli coś takiego? http://www.bastekbis.pl/wafel-tortowy,29 czy nie jest ich za dużo?
    I czy można do kuleczek wetknąć migdał ? :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. alez piekne kulki te na zdjeciu ! zabieram sie do roboty. a tak poza tym, to jest to najlepszy przepis na kulki jaki znalazlam w sieci ;D dziekuje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakowały :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. utarlam co trzeba i wsadzilam zamiast wafli bo niestety nie moglam nigdzie znalezc dodalam starte herbatniki wyszlo super :) jest super slodkie :P dziekuje za przepis i Szczesliwego Nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie życzę szczęśliwego Nowego Roku :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. ja dodaklam kieliszeczek spirytusy i naprawde super wyszlo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W to wierzę, ale ja pomijam alkohol w ciastach ze względu na dzieci :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  13. Przepis bardzo dobry. Dzis zrobilam pyychota. Trochę popraniny przy lepieniu kulek jest ale warto... ja jeszcze do srodka kazdej kuleczki wlozylam migdala. Ahh niebo w gebie. Bardzo polecam przepi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzień dobry :)
    A mogę prosić o podpowiedź co do ilości wiórków kokosowych?opakowania są różne a ja nie jestem zbyt dobra w gotowaniu;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Hm ten przepis muszę wypróbować, wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszyscy którzy próbowali, byli zachwyceni. Pozdrawiam i smacznego życzę :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...