Świetne jako prezent swiąteczny

środa, 6 lutego 2013

Ciasto bananowe

U mnie dzisiaj ciasto bananowe. A to z tego powodu, że u mojego syna w szkole, dopiero dziś odbył się Dzień Babci i Dziadka. To też w domu coś słodkiego również musiało zagościć. A, że ciasto robi się dosłownie chwilkę i jest pyszne, to wybrałam ten przepis. Polecam go szczególnie osobom zapracowanym.






Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 175 g cukru (ok. 7 łyżek)
  • 25 dag mąki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2-3 banany (mogą być suszone)


Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem, dodaję jajka i śmietanę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą i przesiewam do masy. Część bananów kroję w pół talarki i dodaję do ciasta, mieszam i wykładam do formy do keksu. Resztę bananów kroję w plasterki i układam na wierzchu ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C na 40 min.



7 komentarzy:

  1. Miłość do bananów oraz zawrotna prędkość wykonania ciasta przemówiły do mnie :) znalazło się na mojej liście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dosłownie w ciągu kilku minut ciasto znalazło się w piekarniku:)

      Usuń
  2. Beatko...a powiedz mi, nie czuć tej sodki ? Bo ja się właśnie boję teg posmaku. Mam strasznie wielkie zęby na sodkę.:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam płaską łyżeczkę i w ogóle nie czuć jej było w cieście, szkoda,że nie jesteś bliżej, bo jeszcze mam ze dwa kawałki na spróbowanie:)

      Usuń
  3. Proste i smaczne-to co najbardziej lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaką śmietanę dodać ? 18% czy 30% ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 18% wystarczy, ale jak ktoś lubi bardziej kaloryczne, to może dodać 30%. Pozdrawiam:)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.