poniedziałek, 25 lutego 2013

Kolorowe ptasie mleczko

Już od kilku ładnych dni nie dodałam żadnego posta, a to dlatego, że w ferie, przy czwórce dzieciaków trudno dostać się do komputera. Teraz, kiedy zaczęła się znów szkoła, moja dziatwa na pewno nie będzie tyle czasu tu spędzać i dzięki temu ja znów będę mogła zając się mym ulubionym zajęciem:)

Na weekend zrobiłam ptasie mleczko na kolorowo i gorąco polecam wszystkim łasuchom. rewelacyjne w smaku, puszyste i delikatne.




Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej
  • 1 opakowanie galaretki zielonej
  • 1 opakowanie galaretki żółtej


Wykonanie:
Mleko z cukrem gotuję. Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszam i odstawiam aż spęcznieje, dodaję do gorącego mleka i mieszam do rozpuszczenia. Mleko z żelatyną odstawiam do ostygnięcia. Galaretkę żółtą zalewam gorącą wodą i studzę(1 i 1/2 szklanki). Blaszkę do keksu wykładam papierem do pieczenie i wylewam na spód pierwszą galaretkę. Schładzam w lodówce. Zimne mleko dzielę na dwie połowy, jedną ubijam aż podwoi swą objętość i wylewam na stężałą galaretkę. Ponownie wstawiam do lodówki. Rozpuszczam galaretkę zieloną, studzę i tężejącą wylewam na masę mleczną. Znów do lodówki. Ubijam pozostałe mleko, wykładam na stężałą zieloną galaretkę, schładzam i zalewam wierzch galaretką czerwoną, uprzednio rozpuszczoną . Całość odstawiam aż całkowicie zastygnie na ok 1 godz




10 komentarzy:

  1. Całe wieki minęło od ostatniego ptasiego , jakie robiłam moim córkom. Trzeba wrócić do sprawdzonych przepisów, zachęcająco bardzo wygląda to Twoje ptasie Beatko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Dodam tylko, że o wiele bardziej smakuje mi ptasie mleczko na bazie mleka niż śmietany i gorąco polecam właśnie takie:)

      Usuń
    2. Ja mam przepis na bazie mleka skondensowanego, ale ten przepis wydaje mi lepszy.

      Usuń
    3. Ten przepis właśnie jest na bazie mleka skondensowanego, ale postanowiłam troszeczkę go zmodyfikować i jestem bardzo zadowolona z efektu:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, warto wypróbować. Jest świetne w smaku, ewentualnie z ilością cukru można sobie pokombinować. W zależności od upodobań smakowych:)

      Usuń
  3. Prezentuje się bardzo smakowicie. ; ))

    OdpowiedzUsuń
  4. Beatko , od ferii minęło sporo czasu, czekamy na nowe smaczne posty. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...