Świetne jako prezent swiąteczny

czwartek, 14 lutego 2013

Tunel

,,Wszyscy Ci, których dotknie miłość
Stają się nieśmiertelni
Żyją w sercach tych
Którzy tą miłością ich obdarzyli"




Dziś Dzień Św. Walentego, czyli Dzień Zakochanych.  Z tej okazji pragnę życzyć wszystkim- mniej lub bardziej- zakochanym samej miłości i tylko miłości:)  Nie samą miłością człowiek żyje, dlatego proponuję pyszny deser.







Rolada biszkoptowa:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru


Przełożenie rolady:
  • 1 słoiczek marmolady


Masa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 galaretka czerwona
  • 2 galaretki żółte lub 3-4 łyżki żelatyny 


Wykonanie:
Najpierw pieczemy roladę biszkoptową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Obie mąki mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej.  Blachę  wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min. Gorącą wyjmuję na deskę przykrytą ściereczką i zwijam razem ze ścierką. Odstawiam by dobrze wystygła. Zimną rozwijam, smaruję marmoladą i ponownie zwijam. Obie galaretki żółte wsypuję do garnuszka i zalewam dwiema szklankami wrzątku. Mieszam do rozpuszczenia i studzę. Galaretkę czerwoną rozpuszczam w szklance gorącej wody, mieszam i także odstawiam.Formę do keksu wykładam papierem do pieczenia i wylewam na spód tężejącą galaretkę czerwoną. Na środku galaretki układam moją roladę. Brzoskwinie miksuję razem z zalewą. Kilka można odłożyć do dekoracji. Ja ze swojej wycięłam serce:)  Kremówkę ubijam na sztywną pianę i dodaję tężejące galaretki żółte. Galaretka musi być już lekko ciągnąca się. Jeżeli używam żelatyny to najpierw  zalewam ją zimną wodą, czekam by spęczniała, a potem rozpuszczam we wrzątku. Cały czas miksując, dodaję mus owocowy. Zalewam tym roladę i wstawiam na 12 godz do lodówki. 
A potem mogę z moim ślubnym już tylko konsumować ten specjał przy filiżance kawy:)


6 komentarzy:

  1. ALE wypas...na takie cudo.... dziś jestem gotowa się skusić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto:) połączenie musu z brzoskwiń z bitą śmietaną to niezapomniane doznania smakowe:P

      Usuń
  2. Świetny i bardzo oryginalny pomysł. ; ))

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.