Świetne jako prezent swiąteczny

sobota, 9 lutego 2013

Rolada z bitą śmietaną

Już się cieszyłam, że po kusakach będę miała trochę więcej odpoczynku od pieczenia. Jednak moja gromadka ma wielkie wymagania i zostałam zmuszona do upichcenia ciasta. Żeby jeszcze trzeba było mnie do tego zmuszać:) I upiekłam roladę w paski z bitą śmietaną. Rolada jest biszkoptowa, więc pyszna i delikatna, a nadzienie... wiadomo, jak ktoś lubi bitą śmietanę:)






Rolada:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao


Masa śmietankowa:

  • 1 śmietana kremówka-330 ml
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao


Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem  do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu daję ocet, mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając 2-3 łyżki białego ciasta. Do pozostałego ciasta dodaję kakao i mieszam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam poprzeczne ciemne paski na białym cieście.


 Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C na 25 min. Piekę na obu grzałkach. Wyjmuję na deskę ze ściereczką, odwracam ciasto do góry dnem, by paski znalazły się na wierzchu. Zwijam razem ze ściereczką i odstawiam by dobrze wystygło.
Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję kakao i  mieszam. Ciasto rozwijam ze ściereczki i wykładam masę.


Trochę masy zostawiam do udekorowania. Zwijam całość. Pozostawioną masę przekładam do rękawa  cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na środku rolady.


Na każdym kleksie kładę kawusie własnej roboty.
Odstawiam na ok 2 godziny w chłodne miejsce. Lepiej jak postoi nieco dłużej, lecz w przypadku moich pociech to praktycznie nierealne, co widać w przekroju ciasta:)



4 komentarze:

  1. Gracias por unirte a Cocineros del Mundo en Google+
    Enhorabuena por tu Blog y tu receta y bienvenida.
    Un Saludo
    La Tauleta

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko jestem Twoja...nawet o tej porze bym się skusiła na to kakaowe cudo.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu. To dla mnie wielki komplement:)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.