Już się cieszyłam, że po kusakach będę miała trochę więcej odpoczynku od pieczenia. Jednak moja gromadka ma wielkie wymagania i zostałam zmuszona do upichcenia ciasta. Żeby jeszcze trzeba było mnie do tego zmuszać:) I upiekłam roladę w paski z bitą śmietaną. Rolada jest biszkoptowa, więc pyszna i delikatna, a nadzienie... wiadomo, jak ktoś lubi bitą śmietanę:)
Rolada:
Masa śmietankowa:
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu daję ocet, mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając 2-3 łyżki białego ciasta. Do pozostałego ciasta dodaję kakao i mieszam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam poprzeczne ciemne paski na białym cieście.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C na 25 min. Piekę na obu grzałkach. Wyjmuję na deskę ze ściereczką, odwracam ciasto do góry dnem, by paski znalazły się na wierzchu. Zwijam razem ze ściereczką i odstawiam by dobrze wystygło.
Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję kakao i mieszam. Ciasto rozwijam ze ściereczki i wykładam masę.
Trochę masy zostawiam do udekorowania. Zwijam całość. Pozostawioną masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na środku rolady.
Na każdym kleksie kładę kawusie własnej roboty.
Odstawiam na ok 2 godziny w chłodne miejsce. Lepiej jak postoi nieco dłużej, lecz w przypadku moich pociech to praktycznie nierealne, co widać w przekroju ciasta:)
Rolada:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki kakao
Masa śmietankowa:
- 1 śmietana kremówka-330 ml
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu daję ocet, mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając 2-3 łyżki białego ciasta. Do pozostałego ciasta dodaję kakao i mieszam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam poprzeczne ciemne paski na białym cieście.
Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję kakao i mieszam. Ciasto rozwijam ze ściereczki i wykładam masę.
Trochę masy zostawiam do udekorowania. Zwijam całość. Pozostawioną masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na środku rolady.
Na każdym kleksie kładę kawusie własnej roboty.
Odstawiam na ok 2 godziny w chłodne miejsce. Lepiej jak postoi nieco dłużej, lecz w przypadku moich pociech to praktycznie nierealne, co widać w przekroju ciasta:)
Gracias por unirte a Cocineros del Mundo en Google+
OdpowiedzUsuńEnhorabuena por tu Blog y tu receta y bienvenida.
Un Saludo
La Tauleta
Gracias:)
UsuńBeatko jestem Twoja...nawet o tej porze bym się skusiła na to kakaowe cudo.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu. To dla mnie wielki komplement:)
Usuń