Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
Masa:
- 2 filiżanki mocnej kawy
- 4 żółtka
- 10 dag orzechów włoskich mielonych
- 3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Mąkę i masło siekam, dodaję cukier, jajko i zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 min do zamrażalnika. Gorącą kawę wlewam do rondelka i wsypuję cukier. Gotuję syrop kawowy do nitki. Studzę, wbijam żółtka i wsypuję zmielone orzechy. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję na cienki placek i szklanką wycinam kółka. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.
Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam w foremki kółka z ciasta. Kremem kawowo-orzechowym napełniam foremki do 2/3 wysokości ciasta i wstawiam na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180'C. Upieczone i gorące jeszcze, wyjmuje z foremek podważając ciasteczka wykałaczką.

Babeczki kawowo-orzechowe to ciekawa propozycja dla osób, które lubią połączenie kawy i orzechów w wypiekach. Przepis wydaje się być dość wymagający, zwłaszcza jeśli chodzi o przygotowanie kremu kawowego, ale efekt może wynagrodzić trud. Cieszy mnie, że ciasto jest schładzane przed pieczeniem – to często sprawia, że wypieki stają się bardziej kruche i delikatne. Ważne jest też, aby dobrze dopracować proporcje kremu, by nie był zbyt słodki.
OdpowiedzUsuń