Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
Masa:
- 2 filiżanki mocnej kawy
- 4 żółtka
- 10 dag orzechów włoskich mielonych
- 3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Mąkę i masło siekam, dodaję cukier, jajko i zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 min do zamrażalnika. Gorącą kawę wlewam do rondelka i wsypuję cukier. Gotuję syrop kawowy do nitki. Studzę, wbijam żółtka i wsypuję zmielone orzechy. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję na cienki placek i szklanką wycinam kółka. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.
Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam w foremki kółka z ciasta. Kremem kawowo-orzechowym napełniam foremki do 2/3 wysokości ciasta i wstawiam na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180'C. Upieczone i gorące jeszcze, wyjmuje z foremek podważając ciasteczka wykałaczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.