Z okazji Świąt Wielkiej Nocy
Życzę Wam wiele łask od
Zmartwychwstałego Jezusa Chrystusa
A także zdrowych i spokojnych świąt
W gronie rodziny oraz przyjaciół
WESOŁEGO ALLELUJA!
I w związku z tymi świętami proponuję Wam pyszny wieniec drożdżowy z masą budyniową Pyszna alternatywa dla babki drożdżowej:)
Składniki:
- 2/3 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 30 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/3 kostki masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Masa:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1/2 kostki masła
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
Polewa:
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki rodzynek
Wykonanie:
Mleko podgrzewam, mieszam z drożdżami i łyżką cukru i odstawiam by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewam, wsypuję pozostały cukier i cukier waniliowy, wlewam zaczyn i wszystko mieszam. Dodaję rozmącone jajko. Masło rozpuszczam na patelni, studzę i dodaję do ciasta. Wszystko razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę z wkładką do wieńca smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam przygotowane ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Składniki polewy podgrzewam i smaruję tym wyrośnięte ciasto drożdżowe. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180'C i wstawiam ciasto na 40 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam aby przestygło. W międzyczasie na mleku gotuję budyń, nakrywam folią by nie utworzył się na nim kożuch i studzę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Zimne ciasto wyjmuję z formy, kroję na pół i smaruję masą. Odstawiam na 2-3 godz w chłodne miejsce.
Masz bardzo fajne przepisy
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Alicia P:)
UsuńŚwietny przepis...moje ucierane to zawsze niewypał. Na pewno skorzystam:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki:) Mam nadzieję, że będzie smakować:)
UsuńHola! una estupenda receta! se ve deliciosa. Me hago seguidora del blog. Besos
OdpowiedzUsuńHola:) Muchas gracias:)
Usuń