środa, 27 marca 2013

Kandyzowana skórka z cytryny

Dziś nie podam przepisu na ciasto tylko na domową skórkę kandyzowaną z cytryny. Bardzo lubię sama przygotowywać dodatki do ciasta:)






Składniki:

  • skórki z 3-4 cytryn
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
 Wykonanie:
Cytryny szoruję pod bieżącą wodą, obieram ze skórki, wrzucam do garnuszka zalewam wodą by je przykryć i gotuje do miękkości.


 Wymieniam wodę i ponownie doprowadzam do wrzenia. Gotuję kilka minut. Zestawiam z palnika i studzę. W drugim garnuszku gotuję z wody i cukru syrop do nitki. W międzyczasie skórki kroję w kostkę i wrzucam do syropu.



 Gotuję ok 15-20 min. Zestawiam, studzę i przekładam do słoiczka.




4 komentarze:

  1. Robiłam! :) Wyszło świetne dodawałam do herbaty zimą :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię takie skórki, ale troszkę szybciej. Wystarczy pokroi skórkę w drobna kostkę, wrzuci do słoika i zasypc cukrem, zamieszać porządnie, pilnując żeby cukier rozłożył się równomiernie na każdym kawałeczku i gotowe.Przechowuję taki słoik miesiąc a czasem nawet dwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również robiłam tym sposobem i też jest wyśmienite. Polecam !

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...