Dziś nie podam przepisu na ciasto tylko na domową skórkę kandyzowaną z cytryny. Bardzo lubię sama przygotowywać dodatki do ciasta:)
Składniki:
Cytryny szoruję pod bieżącą wodą, obieram ze skórki, wrzucam do garnuszka zalewam wodą by je przykryć i gotuje do miękkości.
Wymieniam wodę i ponownie doprowadzam do wrzenia. Gotuję kilka minut. Zestawiam z palnika i studzę. W drugim garnuszku gotuję z wody i cukru syrop do nitki. W międzyczasie skórki kroję w kostkę i wrzucam do syropu.
Gotuję ok 15-20 min. Zestawiam, studzę i przekładam do słoiczka.
Składniki:
- skórki z 3-4 cytryn
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
Cytryny szoruję pod bieżącą wodą, obieram ze skórki, wrzucam do garnuszka zalewam wodą by je przykryć i gotuje do miękkości.
Wymieniam wodę i ponownie doprowadzam do wrzenia. Gotuję kilka minut. Zestawiam z palnika i studzę. W drugim garnuszku gotuję z wody i cukru syrop do nitki. W międzyczasie skórki kroję w kostkę i wrzucam do syropu.
Gotuję ok 15-20 min. Zestawiam, studzę i przekładam do słoiczka.
Robiłam! :) Wyszło świetne dodawałam do herbaty zimą :]
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)
UsuńTeż robię takie skórki, ale troszkę szybciej. Wystarczy pokroi skórkę w drobna kostkę, wrzuci do słoika i zasypc cukrem, zamieszać porządnie, pilnując żeby cukier rozłożył się równomiernie na każdym kawałeczku i gotowe.Przechowuję taki słoik miesiąc a czasem nawet dwa:)
OdpowiedzUsuńRównież robiłam tym sposobem i też jest wyśmienite. Polecam !
Usuń