Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- marmolada
- 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Mąkę przesiewam przez sito, dodaję szczyptę soli i posiekane drobno masło.Siekam nożem . Dodaję cukier i cukier waniliowy, a potem żółtka. Szybko wyrabiam ciasto,dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao formuję 2 kule, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm. Białe ciasto smaruję marmoladą, kładę na to rozwałkowane ciasto ciemne i delikatnie zwijam roladę. Ponownie schładzam przez ok 20 min, kroję roladę w plastry, układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10 min.
Nie wiem jak Ty...ale lubię kruche nie tylko na słodko, ale również na słono...np z suszoną cebulką.
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię. Lecz na tym blogu raczej na słono nie podaję przepisów:)
Usuń