sobota, 20 kwietnia 2013

Ciasteczka owsiane bez pieczenie

Ten przepis "ukradłam" z blogu Olinki-Smakowy Raj i troszkę go zmodyfikowałam wg własnej potrzeby. Ciastka bardzo szybko się przygotowuje, dłużej zaś trwa ich chłodzenie:) Miałaś rację Olinko- moje dzieciaki też chciały próbować, czy już nadają się do jedzenie:D Zbyt wielu mam degustatorów w domu. Ale udało się i fotka także zrobiona. Jedyny feler, to szybciutko się skończyły:)
Z podanych składników wyszło mi jakieś 35 sztuk. Były pyszne.








Składniki:

  • 20 dag płatków owsianych
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml mleka
Wykonanie:
Masło, cukier i mleko gotuję, dodaję do tego kakao i mieszam by nie było grudek.


 Wsypuję płatki zmieszane z wiórkami kokosowymi, dokładnie mieszam za pomocą łyżki z powstała czekoladą i odstawiam by masa przestygła. 



Wilgotnymi dłońmi formuję niewielkie kulki i układam na desce. Wstawiam do lodówki na ok 2 godz. Po tym czasie przekładam ciasteczka na talerz i gotowe.

11 komentarzy:

  1. Bardzo fajne, nie ma z nimi dużo roboty, dla mnie tylko bez wiórek, jakoś nie mogę się do nich przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, znasz powiedzenie, że z braku laku to i kit dobry? To i u mnie z braku sezamu, czy też słonecznika dodałam wiórki:) Wejdź w link, u Olinki zobaczysz, że wiórki są zbędne, jeżeli ich nie lubisz. Pozdrawiam

      Usuń
  2. A bez tłuszczu i wiórek będzie wersja dietetyczna..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu , a czym ten tłuszcz chcesz zastąpić by ciastka się nie rozpadły? Zdradź mi swój sekret

      Usuń
    2. Racja, mimo wszystko ciastka są pyszne polecam zamiast wiórków kokosowych użyć sezamu lub pokruszonych orzechów ;) pyszne

      Usuń
  3. Niestety bez tłuszczu to nie będzie ich wcale :( bo się nie skleją...
    Wczoraj bez powodzenia testowałam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się zastanawiałam, czym Ela chce ten nieszczęsny tłuszcz zastąpić. I nic mi do głowy nie przyszło:)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...