piątek, 12 kwietnia 2013

Markiz

Mamy dziś  Dzień Czekolady, a skoro tak, to i ja ze swej strony proponuję Wam pyszny torcik czekoladowy........na zimno:) Mam nadzieję, że będzie smakował:P









Składniki:

  • 15 dag czekolady gorzkiej
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • 5 dag cukru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 śmietana kremówka
  • 4 jajka
  • 1 słoik wiśni w kompocie lub puszka wiśni w żelu
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczam na parze. Połowę żelatyny zalewam wodą by była przykryta, odstawiam na kilka minut, aby spęczniała, następnie rozpuszczam we wrzątku otrzymując pół szklanki rozpuszczonej żelatyny. Żółtka ubijam z cukrem w kąpieli wodnej, dodaję rozpuszczone i przestudzone: czekoladę i żelatynę. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy czekoladowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki, aż piana połączy się  z masą. Osobno ubijam kremówkę i przygotowuję resztę żelatyny w ten sam sposób jak poprzednio.Tężejącą, dodaję do kremówki. Na spód tortownicy wylewam połowę masy czekoladowej i odstawiam na kilka minut by stężała, na to wykładam kremówkę. Ponownie wstawiam do lodówki. Na  wierzch wykładam wiśnie i zalewam pozostałą masą czekoladową. Całość chłodzę 2-3 godziny.




Dzień Czekolady




15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I wcale nie za słodkie, a to dzięki wiśniowej frużelinie. Polecam taki dodatek do ciasta, świetna sprawa.

      Usuń
  2. takim ciachem można świętować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i do tego wiśnie - niebo w gębie, przy najbliższej okazji wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Beato, pysznie wygląda ten Twój "potwór" :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    PS. fajnie tu u Ciebie, dodaje Cię do obserwacji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna nazwa..markiz wygląda bardzo pysznie..czekolada i wiśnie..pycha..dzięki za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) I naprawdę jest smaczne:) Grzechu warte :)

      Usuń
  7. Wygląda po prostu wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Imponujący serwis. Bardzo podoba mi się szata graficzna.
    Życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu strony!



    Here is my page: reklama

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...