sobota, 13 kwietnia 2013

Słodki Sycylijczyk

Przyznam, że zaintrygował mnie ten przepis już dość dawno temu, ale jakoś do tej pory nie złożyło się by go przygotować. A szkoda, gdyż teraz wiedziałabym, że należy masę wyłożyć np; na waflu lub rozsmarować cienko na blasze, poczekać aż stężeje i pokroić w niewielki prostokąty, a następnie oblać czekoladą. A tak zrobiłam wielką truflę w formie do keku i strasznie ciężko było mi pokroić taki duży i kleisty cukieras:P
Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło:D Następnym razem będzie jak znalazł. Poza tym pyszności o ile ktoś lubi cukierki czekoladowe własnej produkcji:)





Składniki:

  • 3 tabliczki czekolady
  • 4/5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rumu lub olejek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 pomarańcza( u mnie brzoskwinie z puszki)
  • 8-10 biszkoptów
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczam na parze dodając olejek rumowy. Cukier ucieram z żółtkami w kąpieli wodnej. Dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i miksuję. Następnie rozpuszczoną  czekoladę, pokruszone biszkopty. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z masą czekoladową za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładam do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki na ok 1 godz. Wyjmuję i układam cząstki owoców na lekko zastygniętej masie.Całość ponownie wstawiam do lodówki na całą noc.




Dzień Czekolady


11 komentarzy:

  1. Och jakie pyszności, a ja na diecie :) Wygląda interesująco,pozostaje mi tylko zjeść go oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka ilość czekolady gwarantuje bardzo dobry nastrój!!!! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znów takie pyszności u Ciebie, a ja jeszcze nie znalazłam foremek do rurek aby zrobić Twoje rurki z kremem :(( Muszę chyba na necie zamówić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) A propos rurek- to ja kupiłam w zwykłym sklepie z artykułami gospodarczymi:)

      Usuń
  4. Ja lubię, więc z pewnością przypadłoby mi do gustu takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Beato, słodki sycylijczyk wygląda pysznie :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...