wtorek, 21 maja 2013

Torcik bezowy

Nareszcie trochę spokoju:) W domu dzieciaków nie ma, mała na razie śpi i już po przyjęciu komunijnym, do którego strasznie, ale to strasznie się przygotowywałam. Teraz mam wszystko za sobą i w końcu mogę wrzucić choć jeden zaległy post.
Pyszny torcik bezowy zrobiłam jakiś czas temu. Okazał się delikatny i wspaniale kruchy. Jedyny defekt to bardzo szybko nabiera wilgoci i nie należny go zbyt wcześnie przekładać bitą  śmietaną, gdy szykujemy go na jakąś uroczystość:) Po przełożeniu należy go od razu pokroić i skonsumować:)










Składniki:

  • 5 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  •  sok z 1/2 cytryny
Masa:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • ewentualnie cukier do smaku
  • opcjonalnie śmietan-fix
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę na najwyższych obrotach dodając po trochu cukier puder i na końcu wyciśnięty sok z połowy cytryny. Piana jest gotowa wtedy, gdy po odwróceniu miski do góry dnem, cała masa zostaje w środku.


Na papierze do pieczenia rysuję koło i wypełniam je piana z białek.


Do rękawa cukierniczego nakładam trochę piany i na około blatu wyciskam niewielkie kleksiki.


Gotowy blat wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok 45 min. Najlepsza temperatura to 110'C-120'C, ale wtedy, czas suszenia,się wydłuża. Sprawdzam, dotykając. Jeżeli przy dotyku zaczyna pękać to znak, że jest już wysuszone. Gotowe wyjmuję i zdejmuję z papieru na deskę. Odstawiam do wystygnięcia. Z tej porcji wyszło mi trzy takie blaty.
Schodzoną śmietanę ubijam na sztywno dodając do kremówki cukier waniliowy. Gotową masą przekładam upieczone blaty i odstawiam na 30 min do lodówki by masa bardziej stężała. Można użyć zagęstnika do kremówki, by ominąć ten etap.Wierzch posypałam cukrem pudrem. Można użyć kakao lub ulubionych owoców Gotowy torcik kroje w niewielkie trójkąty. 




10 komentarzy:

  1. Torcik obłoczek, lekki jak piórko.To jest pyszne i pysznie wyglada.
    Mnie bezy nie lubią, albo brak mi cierpliwości do solidnego wysuszenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak mnie nie lubi chleb, którego Tobie zazdroszczę:) A mimo to próbuję. Nie poddawaj się, Bożenko:)

      Usuń
  2. Osz Ty potworze...tak kusić przy kawie. :))
    Lubię bezy...ale moi domownicy nie...nazywają je..styropianem.:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam Twoje komentarze, Elu:D Miło mi się czyta, z uśmiechem na ustach:P Bardzo Ci dziękuję:)

      Usuń
  3. Waaa, felicidades Beata..magnifica tarta..yo no lo consigo hacer..no se porque..pero me encantaria muchisimo:)!!! no entiendo por que a mi no me sale..:(
    felicidades una vez mas..me encanta tu tarta
    un ebso

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muchas gracias, Eniko:) Ja także nie jestem najlepsza we wszystkim:( Wiele rzeczy mi nie wychodzi, nawet wierzch za bardzo przypiekłam, ale się nie poddaje. Eniko, musisz próbować, aż się uda.

      Usuń
  4. nigdy sama nie robiłam bezowego tortu, myślałam, że to o wiele trudniejsze :) myślę, ze niedługo będę miała okazję, żeby się z nim zmierzyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest trudny, tylko strasznie długo trwa suszenie:) Polecam jest wart oczekiwania:D

      Usuń
  5. Wspaniały Ci wyszedł :) Uwielbiam torty bezowe, mają w sobie jakąś magię :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...