czwartek, 6 czerwca 2013

Sernik cytrynowy na zimno

Pogoda iście butelkowa. Na działce nic praktycznie nie można zrobić, lecz w domu na pewno można upiec ciasto:) No, może moje raczej się studziło, niż piekło, ale i tak było ekstra:) Ja pominęłam dekorowanie wierzchu ciasta, ale jeśli macie bujną wyobraźnię to na pewno zobaczycie piękne kleksy z bitej śmietany i jeszcze  może na każdym małą wisienkę:D
Ups... zapomniałam dodać, że przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie"




Składniki:

  • 6 łyżek masła
  • 10-15 dag biszkoptów lub spód biszkoptowy z 3 jaj
Masa serowa:
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 25 dag  białego twarogu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1  pojemnik śmietany 30% o poj. 250 ml
Wykonanie:
Masło rozpuszczam. Biszkopty kruszę i mieszam z masłem.  Wykładam na spód tortownicy i odstawiam do lodówki na ok 30 min. 
Galaretkę rozpuszczam w szklance wody i zostawiam by wystygła. Twaróg ucieram z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubijam na sztywno. Gdy galaretka zaczyna tężeć łączę ją najpierw z masą serową a potem z kremówką, za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę rozsmarowuję na spodzie z biszkoptów i wstawiam na min. 2 godz. do lodówki.




Ostatnie kuszenie


13 komentarzy:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...