sobota, 1 czerwca 2013

Toffi

Ach te ciasta Siostry Anastazji:) Nie sposób im się oprzeć. Takie pyszne i tak efektownie wyglądają, ze pokusiłam się o zrobienie kolejnego z Jej przebogatego zbioru. To pochodzi z  100 Nowych Ciast i jak zwykle wyszło wspaniałe. Polecam.







Składniki:

Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 4 budynie śmietankowe
  • 1 1/2 kostki masła
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 1/2 szklanki cukru
Masa toffi:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżeczki kakao
Dodatki:
  • 2 listki wafli
Polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
Wykonanie:
  Najpierw przygotowuję masę toffi. Mleko gotuje z cukrem na bardzo małym ogniu ok 2 godz. Gdy nabierze pięknego karmelowego odcienia i zgęstnieje, wyłączam gaz wrzucam margarynę i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję kakao, mieszam by nie było grudek. Studzę i smaruję pierwszy wafel i przykrywam drugim.  Piekę spody biszkoptowe i odstawiam do przestygnięcia. W połowie mleka gotuję 2 budynie, w pozostałym mleku-kolejne dwa. Obydwa przykrywam folią spożywczą zabezpieczając w ten sposób przed utworzeniem się kożucha i studzę. Połowę masła ucieram z połową cukru i dodaję porcjami zimny budyń. Pozostałe masło ucieram z resztą cukru, dodaję zimny budyń  oraz kakao. Na ciemny spód biszkoptowy wykładam jasną masę, na masę kładę wafel z toffi, na to  masę kakaową i przykrywam jasnym spodem biszkoptowym. Całość polewam polewą czekoladową, której wszystkie składniki najpierw podgrzewam do rozpuszczenia się, a potem odstawiam by wystygła.
 Jeżeli nie chce się Wam czekać dwie godziny by ugotować masę toffi, to proponuję kupić gotową lub mleko skondensowane, które jednakże również należy gotować ok 2 godz, tyle, że nie ma potrzeby mieszania non stop:)








Ostatnie kuszenie

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię przepisy siostry Anastazji. Każdy Jej wypiek jest wyjątkowy ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha....Beatka...ja też robiłam na waflach i to dziś. Ale co z tego wyjdzie....zobaczy się jutro:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mogłem się oprzeć i musiałem napisać tutaj skargę bo Elżbieta Dz........zjadła to jedno jedyne pyszne ciastko a ja? co ja teraz mam zrobić :(

      Usuń
  3. Mirku, Najlepiej upiec drugie :) Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...