czwartek, 11 lipca 2013

Kruche ciasto z musem jagodowym i bezą

W końcu doczekałam się moich jagód. No, może nie zupełnie moich bo leśnych, lecz tak pysznych, że nie można się im oprzeć. Litrę jagód podzieliłam na dwie porcje. Z jednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!!





Kruche ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
Mus jagodowy:
  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
Beza:
  • 4 białka
  • 1-2 łyżki cukru 

Wykonanie:
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek.

Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję bułka tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wkładam ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10 min.



W tym czasie umyte i przebrane jagody miksuję z cukrem i mieszam z suchą galaretką. Białka ubijam na sztywną pianę dodając cukier.


Mus wykładam na podpieczone ciasto,


przykrywam ubitymi białkami i ponownie wstawiam do piekarnika na 30-35 min.






10 komentarzy:


  1. Wygląda smakowicie,musze je upiec mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli moim dzieciakom smakowało, to musi być dobre ciacho:)

      Usuń
  2. Jagody- dobrodziejstwo lasu, i tylko z takich wychodzą najsmaczniejsze pierogi i wszelkiego rodzaju ciasta, takie jak twoje!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, szkoda tylko, że ta idylla nie trwa cały rok:)

      Usuń
  3. Jagody górą...i tak ma być. Smak, zapach i masa dobrodziejstwa na talerzu. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Ciebie, Elu, samo zdrowie na talerzu to i u mnie chociaż troszkę trzeba było dorzucić:) Bo jak wiadomo- jagody dobre na wszystko. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Mam pytanie, jaki wymiar ma tortownica? ;) Czy 22 cm wystarczą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, akurat na zdjęciu jest 22 cm tortownica, ale ciasto można tez upiec w większej. Na pewno wystarczy. Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Muszę koniecznie zrobić to ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...