niedziela, 21 lipca 2013

Z kokosem

Jakoś tak się złożyło, że nazbierało mi się trochę więcej samych białek i nie wiedziałam co z tym zrobić. Bezy trzeba suszyć, na ciasto z masą też nie miałam ochoty, więc zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub  popołudniowej herbaty. Większa ilość białek do masy kokosowej sprawdza się wspaniale. Ja użyłam sześciu białek, choć w przepisie jest tylko dwa. Ale mojemu wypiekowi wyszło to tylko na dobre.Warstwa kokosu była po prostu bardziej widoczna w cieście i smaczniejsza :)






Składniki:

  • 35 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 12 łyżek słodkiego mleka
  • 6 jaj
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki kakao
Kokos:
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 
Wykonanie:
Masło, z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami ucieram na gładką masę. Dodaję mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie mieszam z ciastem, aż do połączenia składników. 


Połowę ciasta przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Szykuję masę kokosową: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier, wiórki i mąkę. Na końcu daję śmietanę. 


Wszystko razem wymieszam i przekładam masę na wyłożone, surowe ciasto. 


Na wierzch daję pozostałe ciasto czekoladowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C-180'C na około 30-40 minut.Upieczone możecie polać polewą. Ja pominęłam tę część, gdyż ciasto i tak było dość słodkie i bez polewy.






8 komentarzy:

  1. Jaki to Potwór...no jaki Potwór...tak z rana podtyka pod nos takie rarytasy, na dodatek jeszcze z moim ukochanym kokosem.
    Beatko rewelacja...świetne połączenie, świetnie wygląda...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to jaki, jak to jaki......Ciasteczkowy :DD Witaj, Elu :) Dziękuję Ci pięknie za tak miłe słowa i to jeszcze z rana :)

      Usuń
  2. wpraszam się normalnie na to ciacho :) jak ja uwielbiam wszystko z kokosem :) pyszności :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na małe rozdanie na moim blogu : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/07/rozdanie-na-blogu-14-21-lipca-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie, Marto :) Na pewno nie będę żałować Ci ciasta:) pozdrawiam

      Usuń
  3. Duża blacha, to kawałeczek odstąpisz ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuziu, jak najbardziej :) Nawet całą, moje drzwi stoją otworem :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...