Translate

sobota, 10 sierpnia 2013

Ambasador

Znalazłam na Smakerze bardzo fajny przepis dodany przez Gabi 16. Po przeczytaniu doszłam do wniosku, że warto by było go wypróbować przy najbliższej okazji. I tak tez zrobiłam i naprawdę wcale nie żałuję. Polecam tym wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt słodkim ciastem







Składniki:
  • biszkopt czekoladowy z 6 jaj

Biszkopt biały:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru

Masa:
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 czerwone galaretki
  • owoce - u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie lub ananasy

Wykonanie:
Upiec ciemny biszkopt w dużej blaszce, wystudzić i przekroić na pół. Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami cukier, dodać żółtka roztrzepane z 4 łyżkami zimnej wody, chwilę ubijać na koniec połączyć mąką. Delikatnie wymieszać i piec w blaszce do keksu ok 25 min. Wystudzić. W między czasie utrzeć margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce śmietanę, cały czas ucierając.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej  wody.Pierwszą część biszkoptu posmarować połową masy, biały biszkopt pokroić na paseczki i układać w kwadraty na masie, w środek kwadratów ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, wyłożyć resztę masy i przykryć ciemnym biszkoptem. Całość odstawić by masa stężała.
  


8 komentarzy:

  1. ja znam ambasadora w zupełnie innej wersji ale twój wygląda super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Również mam przepis na ambasadora, na którego większość mówi ,,murzynek" i jest bez masy :)

      Usuń
  2. Ciekawy sposób na ambasadora, ja zawsze chciałam go upiec, ale jeszcze do tego nie doszłam :) zawsze mam ileś opcji do pieczenia i potem się o czymś zapomni i gdzieś umknie :)
    Dziękuje za przypomnienie i pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam i koniecznie musisz upiec bo jest pyszny :)

      Usuń