Znalazłam na Smakerze bardzo fajny przepis dodany przez Gabi 16. Po przeczytaniu doszłam do wniosku, że warto by było go wypróbować przy najbliższej okazji. I tak tez zrobiłam i naprawdę wcale nie żałuję. Polecam tym wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt słodkim ciastem
Składniki:
- biszkopt czekoladowy z 6 jaj
Biszkopt biały:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
Masa:
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 czerwone galaretki
- owoce - u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie lub ananasy
Wykonanie:
Upiec ciemny biszkopt w dużej blaszce, wystudzić i przekroić na pół. Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami cukier, dodać żółtka roztrzepane z 4 łyżkami zimnej wody, chwilę ubijać na koniec połączyć mąką. Delikatnie wymieszać i piec w blaszce do keksu ok 25 min. Wystudzić. W między czasie utrzeć margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce śmietanę, cały czas ucierając.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody.Pierwszą część biszkoptu posmarować połową masy, biały biszkopt pokroić na paseczki i układać w kwadraty na masie, w środek kwadratów ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, wyłożyć resztę masy i przykryć ciemnym biszkoptem. Całość odstawić by masa stężała.
Super ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńja znam ambasadora w zupełnie innej wersji ale twój wygląda super
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również mam przepis na ambasadora, na którego większość mówi ,,murzynek" i jest bez masy :)
UsuńCiekawy sposób na ambasadora, ja zawsze chciałam go upiec, ale jeszcze do tego nie doszłam :) zawsze mam ileś opcji do pieczenia i potem się o czymś zapomni i gdzieś umknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przypomnienie i pozdrawiam cieplutko :*
Również pozdrawiam i koniecznie musisz upiec bo jest pyszny :)
Usuń