Kruche, kruchutkie, rozpływające się w ustach:) Wspaniałe ciasto do kawy i nie tylko. Polecam gorąco wszystkim łasuchom i tym, którzy nie łasuchują.
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18%
Masa:
- 1/2 l śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać wiórki margaryny i jajko, i zagnieść ciasto. Jeżeli potrzeba dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować bardzo cieniutko i upiec.
Śmietanę i cukier puder utrzeć, dodając kakao, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i masą przełożyć placki.Całość odstawić na noc
Temperatura piekarnika : 170'- 180'C
Czas pieczenia: 15 min
hmmmm, ale jakie wiorki do ciasta? w składnikach nie ma o nich mowy??
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, mój błąd. Miały być wiórki margaryny do ciasta, a wiórki kokosowe do masy. Dziękuję za zwrócenie uwagi na to niedopatrzenie. Pozdrawiam :)
UsuńA jaka ma być ta śmietana?
OdpowiedzUsuńśmietana i do ciasta i do masy - to 18% i mimo, że masa będzie dość płynna na początku, to po przełożeniu blatów pięknie wsiąknie, dzięki czemu ciasto zmięknie a masa będzie dość gęsta. Pozdrawiam
UsuńBardzo fajne ciasto Beatko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo pyszne, Marzenko :)
UsuńKiedyś robiłam to ciasto, tylko bez kakao.
OdpowiedzUsuńCiasto pychotka :)
Dodatek kakao sprawia, że paski "generalskie" są bardziej widoczne :) Pozdrawiam Danusiu :)
UsuńZapisuję przepis i koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam, tym ciastem skradłam serce mojego męża, który się zakochał w nim, a nie we mnie :D
Usuńco zamiast wiórek kokosowych ???
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam robić tego ciasta inaczej i nie mam alternatywnej odpowiedzi. Wiórki pochłaniają nadmiar wilgoci, dlatego są niezbędne w tym przypadku.
Usuń