Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i wymieszać, aż powstanie kula. Ciasto wystudzić, do zimnego wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, cieniutko rozsmarować na blasze i piec ok 30 min w 200°C do zrumienienia
Pół litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki i żółtko wymieszać ze szklanką mleka i wlać na gotujące mleko z cukrem. Budyń wystudzić, masło
utrzeć dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na jeden upieczony placek, przykryć drugim, po wierzchu posypać cukrem pudrem i odstawić do zastygnięcia.
Karpatka to moje ulubione ciasto!
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć, Aniu :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń