środa, 7 sierpnia 2013

Karpatka






Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek

Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i wymieszać, aż powstanie kula. Ciasto wystudzić, do zimnego wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, cieniutko rozsmarować na blasze i piec ok 30 min w 200°C do zrumienienia
Pół litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki i żółtko  wymieszać ze szklanką mleka i wlać na gotujące mleko z cukrem. Budyń wystudzić, masło 
 utrzeć dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na jeden upieczony placek, przykryć drugim, po wierzchu posypać cukrem pudrem i odstawić do zastygnięcia.



2 komentarze:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...