Składniki:
- biszkopt czekoladowy z 6 jaj, przekrojony na pół
Masa:
- 1 litr mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 i 1/2 kostki masła extra
- 2 opakowania delicji o dowolnym smaku
- 2 galaretki
- 1 szklanka kawy rozpuszczalnej
- 25 ml alkoholu- wg gustu ( u mnie brak, gdyż ciasto jadły również dzieciaki)
Wykonanie:
Na mleku ugotować budynie wymieszane z mąka i cukrem waniliowym i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem kryształem, dodając porcjami zimny budyń. Galaretki zrobić wg przepisu na opakowaniu, wystudzić i odstawić w chłodne miejsce do stężenia Kawę wymieszać z alkoholem.
Na spód blachy ułożyć połowę biszkoptu czekoladowego, na to połowę masy budyniowej, na masę układać delicje nasączane kawą z alkoholem, zalać tężejącą galaretką, wyłożyć resztę masy, przykryć pozostawionym biszkoptem, całość można polać polewą czekoladową i odstawić w chłodne miejsce na min 2-3 godz.
Wspaniałe ciasto mniam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńale pyszności !
OdpowiedzUsuń