wtorek, 13 sierpnia 2013

Rafaello na herbatnikach

Ciasto jest pyszne, bardzo szybko się je przygotowuje, jeszcze  szybciej konsumuje :)  Ale czy to faktycznie rafaello, czy raczej princessa kokosowa?  Najlepiej oceńcie sami :)






Składniki:

  • 2-3 opakowania herbatników
  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 200-300 g wiórek kokosowych
  • sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Dwie szklanki mleka przeznaczam na ugotowanie budyniu. W 1/2 szklanki mleka namaczam ok 200 -250 g wiórek, następnie zagotowuje i odstawiam aby wystygły. Resztę mleka gotuję, studzę i zużywam do namoczenia herbatników. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję porcjami zimny budyń i sok z cytryny. Potem dodaję namoczone i wystudzone wiórki kokosowe. Każdy herbatnik moczę w mleku i układam na spodzie blaszki. Wykładam połowę masy kokosowej, przykrywam następną porcją namoczonych herbatników, na to ponownie masa kokosowa, a na wierzch herbatniki. Gotowe ciasto posypuję pozostałymi wiórkami i odstawiam do lodówki na ok 2-3 godziny. 







7 komentarzy:

  1. Jak zwał tak zwał...jest pyszne i co najważniejsze nie wymaga trudu. Ja swoje robię ..2 warstwy krakersów a jedna herbatników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze muszę wypróbować właśnie na krakersach. Prawdopodobnie jest jeszcze lepsze w smaku :) Pozdrawiam Elu :)

      Usuń
    2. Moim zdaniem na krakersach jest smakiem bardziej zbliżone do karpatki...a co najważniejsze....dzięki soli z krakersów wiórki są bardziej wyczuwalne.Taki kontrast powstaje.

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam tego ciacha a mam spory zapas herbatników więc pewnie niedługo wypróbuję .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko, dzieci , to Cie chyba na rękach noszą za te słodkości, po prostu pysznie, łatwo i przyjemnie, już bym pochłonęła solidna porcję, bardzo apetyczne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bożenko :) Ciacho jest po prostu pyszne, a dzieciaki szczęśliwe :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...