Ciasto jest pyszne, bardzo szybko się je przygotowuje, jeszcze szybciej konsumuje :) Ale czy to faktycznie rafaello, czy raczej princessa kokosowa? Najlepiej oceńcie sami :)
- 2-3 opakowania herbatników
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 200-300 g wiórek kokosowych
- sok z 1/2 cytryny
Dwie szklanki mleka przeznaczam na ugotowanie budyniu. W 1/2 szklanki mleka namaczam ok 200 -250 g wiórek, następnie zagotowuje i odstawiam aby wystygły. Resztę mleka gotuję, studzę i zużywam do namoczenia herbatników. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję porcjami zimny budyń i sok z cytryny. Potem dodaję namoczone i wystudzone wiórki kokosowe. Każdy herbatnik moczę w mleku i układam na spodzie blaszki. Wykładam połowę masy kokosowej, przykrywam następną porcją namoczonych herbatników, na to ponownie masa kokosowa, a na wierzch herbatniki. Gotowe ciasto posypuję pozostałymi wiórkami i odstawiam do lodówki na ok 2-3 godziny.
Jak zwał tak zwał...jest pyszne i co najważniejsze nie wymaga trudu. Ja swoje robię ..2 warstwy krakersów a jedna herbatników.
OdpowiedzUsuńJeszcze muszę wypróbować właśnie na krakersach. Prawdopodobnie jest jeszcze lepsze w smaku :) Pozdrawiam Elu :)
UsuńMoim zdaniem na krakersach jest smakiem bardziej zbliżone do karpatki...a co najważniejsze....dzięki soli z krakersów wiórki są bardziej wyczuwalne.Taki kontrast powstaje.
UsuńNigdy nie robiłam tego ciacha a mam spory zapas herbatników więc pewnie niedługo wypróbuję .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Polecam, na prawdę pyszne ciasto:)
UsuńBeatko, dzieci , to Cie chyba na rękach noszą za te słodkości, po prostu pysznie, łatwo i przyjemnie, już bym pochłonęła solidna porcję, bardzo apetyczne ciacho.
OdpowiedzUsuńDziękuję Bożenko :) Ciacho jest po prostu pyszne, a dzieciaki szczęśliwe :)
Usuń