niedziela, 4 sierpnia 2013

Salceson

Dziś podam przepis na roladę z wafli, która z wyglądu przypomina właśnie salceson. Stąd też wzięła się jego nazwa. A oto i on:






Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 op. wafli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie herbatników
  • 1 galaretka

Polewa:
  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

3-4 wafle zawinąć w mokrą ściereczkę i zaczekać aż zmiękną ( ja zawijam każdy w osobną). Cukier, margarynę   i kakao rozpuścić, wystudzić, dodać pokruszone herbatniki i pozostałe wafle( ja mielę przez maszynkę do mięsa). Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy czekoladowej. Wymieszać, masą smarować wafle i zwinąć jak roladę.
Składniki polewy podgrzewam w garnuszku, aż się połączą ze sobą, studzę i smaruję wierzch rolady.
Odstawiam do całkowitego stężenia







11 komentarzy:

  1. Ja do masy dodaję jeszcze różnego rodzaju bakalie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy robiłam to ciasta, to moja córa nie przepadała za bakaliami, więc je omijam w przepisach. Teraz się to troszkę zmieniło, ale przepis jest dość ,,wiekowy" i jeszcze bez bakalii, które dodajemy co raz częściej do wypieków.

      Usuń
  2. nazwa mi się źle kojarzy :) ale fajny pomysł na wafle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a nazwa chyba adekwatna do wyglądu tego ciasta :D Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ale ciekawy pomysł. Sam salceson wygląda pięknie. Kusi swoim wyglądem. Zapisze sobie Twój przepis i kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ulubiona rolada mojego syna, jest bardzo smaczna :)

      Usuń
  4. Rewelacja :-) zjadłabym taki pyszny deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam mnie ciekawi to mielenie herbatnikow i wafli p.maszynke.Wydaje mi sie raczej trudne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego? Wystarczy herbatniki połamać na cztery części i zmieszczą się bez problemu, a wafle kroję lub łamię w wąskie długie paski i także nie ma z nimi żadnego problemu. Jeśli chcesz możesz równie dobrze pokruszyć je, np: zawinięte w woreczek, ale ja lubię dokładnie zmielone :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  6. Witam mnie ciekawi to mielenie herbatnikow i wafli p.maszynke.Wydaje mi sie raczej trudne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...