Składniki:
- 1 kg białego sera
- 1 kostka masła
- 4 różnokolorowe galaretki
- 3 łyżki cukru
- biszkopty lub herbatniki na spód blachy
Wykonanie:
Ser dzielimy na 3 części, masło również, 3 galaretki rozpuszczamy w trzech naczyniach, każdą w szklance gorącej wody i wsypujemy do każdej z nich po łyżce cukru. Do miksera wkładamy pierwszą część sera, dodajemy rozpuszczoną pierwszą część masła i miksujemy na gładką masę. Dolewamy pierwszą, tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy. Masę przelewamy na blachę wyłożoną ciastkami i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne, dwie masy. Ostatnią galaretkę przygotowujemy wg przepisu, przelewamy(oczywiście tężejącą) na wierzch naszego sernika i ponownie wstawiamy do lodówki, aby wszystko ładnie stężało, tzn na ok. 2-3 godz.
Serniczek na zimno to rewelacja na te nasze upały :)
OdpowiedzUsuńO, tak! Polecam!!!!
Usuń