wtorek, 6 sierpnia 2013

Sernik na zimno



Składniki:

  • 1 kg białego sera
  • 1 kostka masła
  • 4 różnokolorowe galaretki
  • 3 łyżki cukru
  • biszkopty lub herbatniki na spód blachy

Wykonanie:
Ser dzielimy na 3 części, masło również, 3 galaretki rozpuszczamy w trzech naczyniach, każdą w szklance gorącej wody i wsypujemy do każdej z nich po łyżce cukru. Do miksera wkładamy pierwszą część sera, dodajemy rozpuszczoną pierwszą część masła i miksujemy na gładką masę. Dolewamy pierwszą, tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy. Masę przelewamy na blachę wyłożoną ciastkami i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne, dwie masy. Ostatnią galaretkę przygotowujemy wg przepisu, przelewamy(oczywiście tężejącą) na wierzch naszego sernika i ponownie wstawiamy do lodówki, aby wszystko ładnie stężało, tzn na ok. 2-3 godz.




2 komentarze:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...