niedziela, 11 sierpnia 2013

Szarlotka po królewsku

Przez cały dzień nie miałam nawet chwili spokoju. A to z tego powodu, ze na niedzielę każdy chciał coś innego. Moja córka chciała szarlotkę sypaną, mój mąż chciał szarlotkę królewską, a ja miałam ochotę na sernik z brzoskwiniami. Stanęło na tym, ze dziś zrobimy  szarlotkę królewską, a na następny weekend szarlotka sypana i sernik z brzoskwiniami. A że u mnie jabłek dostatek, także nie miałam nic przeciw temu, szarlotki i jabłeczniki mogę teraz robić, aż im wszystkim odechce się jeść. I tak po całym dniu pichcenia obiadu i ciasta,nareszcie mogłam odpocząć przy filiżance kawy i słodkim dodatku do niej w postaci szarlotki po królewsku:))) 






Składniki:

  • biszkopt z 5 jaj
  • 1-1,5 kg jabłek
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1 szklanka cukru

Masa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 0,5 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny

Wykonanie:
Upiec biszkopt z 5 jaj, wystudzić.


Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej, zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu. Kiedy będą już usmażone wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić, chłodne jabłka wyłożyć na biszkopt.


 Na mleku ugotować budynie, wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch i dodawać po łyżce zimny budyń.


Masę wyłożyć na jabłka z galaretką i schładzać ok 2 godz w lodówce.


 Na wierzch można zrobić polewę czekoladową lub atak jak w tym przypadku - karmelową.






3 komentarze:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...