niedziela, 11 sierpnia 2013

Szarlotka sypana

Muszę się pochwalić, że ostatnio to moja  12 letnia córka upiekła ciasto. Może nie jest to jakieś bardzo pracochłonne ciasto, ale liczą się chęci oraz efekt. A efekt był naprawdę zaskakujący. Ciasto wyszło bardzo delikatne i chrupiące. Najlepiej wypróbujcie sami ten przepis.






Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • cynamon
  • 1 kg jabłek

Wykonanie:
Cukier, mąkę, kaszę manną oraz proszek do pieczenia wymieszać starannie łyżką. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z cynamonem. Mieszankę sypkich składników podzielić na trzy części ( ja rozsypuję do trzech szklanek), pierwszą część rozłożyć równomiernie na spodzie tortownicy lub mniejszej blaszki prostokątnej, na to wyłożyć połowę starych jabłek, przysypać drugą częścią sypkiej mieszanki, reszta jabłek i pozostała, ostatnia część  sypkich składników  na wierzch. Pamiętajcie aby każdą warstwę rozkładać równomiernie na jabłkach. Na wierzch tak przygotowanego ciasta ścieramy również na tarce jarzy nowej kostkę margaryny, rozprowadzamy te wiórki po całej powierzchni i wstawiamy do nagrzanego do 170'C piekarnika na ok 40-45 min. 


4 komentarze:

  1. Ja robiłam wczoraj sypane...z kruszonki pod śliwki. Tego z manną u mnie nie chcą:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast kaszy manny daję bułkę tartą i ciasto o wiele lepsze!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam z bułką tartą, chyba czas wypróbować. Pozdrawiam

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...