wtorek, 6 sierpnia 2013

Szyszki

Kolejnym moim, a właściwie moich dzieci, ulubionym ciastem są szyszki. Drobne ciasteczka wyglądem przypominające prawdziwe szyszki. Są bardzo słodkie i podzielne, gdyż sporo tego wychodzi. A dzieciaki wprost je uwielbiają. A teraz podaję przepis;






Składniki:
  • 2 kostki masła
  • 1 kg krówek
  • 1 łyżka kakao
  • 5 opakowań ryżu preparowanego

Wykonanie:
2 kostki masła rozpuścić, dodać krówki i mieszać do całkowitego połaczenia się składników. Dodać kakao, wymieszać i trochę przestudzić. Następnie wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać, aby każde ziarenko pokryte było masą. Formować nie za duże szyszki, układać na talerzu i odstawić do zastygnięcia.




6 komentarzy:

  1. Pędzę po ryż i krówki :) Mam nadzieję, że i moim zasmakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje ciągle mnie nagabują o następne szyszki :) Twoim tez powinny posmakować

      Usuń
  2. Mniam, mój przysmak z dzieciństwa. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. a czy one wychodza takie naprawde chrupiace ?

      Usuń
    3. To zależy, jeśli masa będzie zbyt ciepła, to ryż prażony za bardzo rozmięknie, a wtedy nie będą chrupiące.

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...