sobota, 7 września 2013

Kokosanki II

Po upieczeniu babki żółtkowej pozostało mi strasznie dużo białek, z których dziś upiekłam pyszne kokosanki. Przepis jest banalnie  prosty, jedynie podczas pieczenia trzeba uważać, gdyż bardzo szybko się rumienią.


Składniki:
  • 10 białek (normalnie od 3 do 5 białek )
  • 3/4 szklanki cukru pudru ( przy mniejszej ilości białek - mniej cukru )
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 150 g wiórek kokosowych ( dwa małe opakowania lub jedno duże)
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywna pianę dodając porcjami cukier. Miksując, wsypuję proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180'C . Blachę wykładam papierem do pieczenia i kładę łyżeczką niewielkie porcje ciasta. Wstawiam do piekarnika na 12-15 minut uważając by nie spalić kokosanek.







Biorę udział w Rozdaniu u Marty z bloga http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/09/rozdanie-u-marty-ciasteczkowy-potwor-1.html



6 komentarzy:

  1. a ja jeszcze pamiętam smak kokosanek kiedy to za komunu niczego w sklepach nie było ale od czasu do czasu pojawiały się właśnie kokosanki :) to był dopiero czad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czad to był dopiero jak paczki na Mikołajki dostawaliśmy :D

      Usuń
  2. Super przepis. Muszę wypróbować. Koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis :)
    zapraszam na ciasteczkowe rozdanie u mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...