niedziela, 13 października 2013

Chałwowiec

Ten przepis otrzymałam od Pani Ilony Kowalskiej już jakiś czas temu. A właściwie otrzymałam kilka przepisów na mój adres e-mail i chciałam je wykorzystać jak najszybciej. No, może nie było to tak szybko jak bym tego chciała, ale jednak. Ciasto wreszcie trafiło na mój stół. Niewielki modyfikacje musiały nastąpić, chociażby z tego powodu, że ciasto z czterech jaj robię tylko jako spod, a nie jako spód i wierzch. Poza tym dla miłośników chałwy to po prostu jest poezja smaku :D Polecam wszystkim ciasteczkowym potworom.





Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże opakowanie herbatników Petitbeurre double colour
Masa chałwowa:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 1 kostka masła (250 gram)
  • 200 gram chałwy waniliowej
Dodatkowo:
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczam na patelni i cienkim strumieniem dodaję do ciasta. Na końcu wlewam olej, mieszam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 minut. Wyjmuje i studzę. 
Na mleku gotuję budyń, nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia. 
Masło ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję po kawałku chałwę waniliową i po łyżce zimnego budyniu. 2/3 masy wykładam na upieczonym cieście, na masę kładę herbatniki, smaruję resztą masy.
Cukier puder mieszam z kakao i posypuję wierzch ciasta. Całość odstawiam do lodówki, by ciasto stężało, najlepiej na całą noc.





6 komentarzy:

  1. chałwę uwielbiam a najbardziej waniliową więc z wielką chęcią, ochotą zabrałem przepis do wypróbowania - dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno bardzo smaczne ciasto, bo masa na bazie chałwy waniliowej jest rewelacyjna, a wiem co mówię, bo sama taka robiłam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne,pyszne i jeszcze raz pyszne,ale co z tego,o takim cieście w domu,to mogę pomarzyć.Nie będę publicznie pisał dlaczego. No dobrze,podam jeden tekst - marchewkę byś sobie pochrupał,a czy ja jestem królik.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...