sobota, 2 listopada 2013

Muffiny z kremem marchewkowym

Upiekłam dziś Panią Walewską  i chciałam jeszcze zrobić  cukierki z marchewki, ale nie chciało mi się czekać sześciu dni suszenia owych słodyczy i  idąc za ciosem zrobiłam muffiny z kremem z marchewek. Brzmi dziwnie? Za to smakuje jak ambrozja :D Mmmmmmm, pokarm bogów! Polecam z czystym sumieniem.

Składniki:
  • 5 jaj
  • 10 łyżek cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki musu marchewkowego
Mus z marchwi:
  • 50 dag marchwi
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml wody
  • sok z 1/2  cytryny
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Krem z marchwi
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3/4 musu z marchwi
Wykonanie:
Najpierw szykuję mus z marchwi. W tym celu umytą i obraną marchew, kroję w kostkę, zalewam wodą i wstawiam na najmniejszy gaz gotując pod przykryciem ok 30 min. Do miękkiej marchwi dosypuję cukier  i duszę razem ok 40 min, od czasu do czasu mieszając. Miękką marchew miksuję na mus z sokiem cytrynowym, dosypuję galaretkę i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję porcjami do masy jajecznej. Cienkim strumieniem wlewam olej cały czas mieszając. Na końcu dodaję 1/4 musu marchewkowego. Formę do muffin smaruję tłuszczem i nakładam po dwie łyżki ciasta do każdej foremki. Piekarnik rozgrzewam do 180'C wstawiam ciasto i piekę 25 min. Wyjmuję i odstawiam na kilkanaście minut, następnie wyjmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia.
W szklance mleka gotuję budyń, nakrywam folią i odstawiam by wystygł. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. na końcu dodaję mus z marchwi, mieszam dokładnie by nie było grudek. Masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam krem na wierzchu zimnych muffin. Całość delikatnie posypuję kakao.



Ten post bierze udział w konkursie na Facebook'u

Publikuję także na portalu: Przepis na Kobietę


11 komentarzy:

  1. podoba mi się ten marchewkowy krem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :) Pozdrawiam Magdo

      Usuń
  2. Muszę ten krem wypróbować jest oryginalny i na muffinach świetnie wygląda. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj potworze Ty....mam gdzieś podobny przepis ale z burakami. Jadłam i było naprawdę dobre, ale sama nie mam jakoś chęci się za niego zabrać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, masz przepis na krem z buraków? Tego to już w ogóle nie ogarniam :D Za to z marchwi jest cu-dow-ny!!!

      Usuń
  4. Beatko, wierzę Ci na słowo, że są pyszne. Czytając przepis już miałam ochotę na te muffinki :) Przepis zapiszę i chętnie zrobię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci, Krysiu, za tak miłe słowa :) Muffiny, jak muffiny, są pyszne, ale ten krem... do tej pory czuję jego smak na podniebieniu. Polecam i pozdrawiam:)

      Usuń
  5. To się nazywa cudny sposób na polubienie marchewki,super!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z doświadczenia wiem, że próby promocji na facebook'u mogą być czasami bardzo trudne. Potrzebujemy ludzi którzy będą klikać "Lubię to", co nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Niejednokrotnie samodzielny proces promocji w internecie może okazać się kłopotliwy i czasochłonny. Taki blog jak Twój wymaga dopieszczenia w promowaniu :D Zdaje sobie sprawę że kampanie marketingowe w internecie mogą okazać się bardzo drogie, często nie potrafimy panować nad procesem, za który płacimy. Skąd więc mamy mieć pewność, że to działa? Na szczęście jest proste i darmowe rozwiązanie takie jak Blogowskaz.org . Działasz szybko, skutecznie i posiadasz pełną kontrolę nad swoją popularnością. Uwierz, to się opłaca. Jak Ci się spodoba to odpisz ;)
    zerknij na http://blogowskaz.org i przy rejestracji wpisz czarnyszczur.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...