Taką nazwę ma to ciasto zapisane w moim starym zeszycie i faktycznie do kawy jest niezastąpione. Miękkie, puszyste i do tego lekko wilgotne. Po prostu pyszne :)
Składniki:
Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasto ok 40-45 min, do suchego patyczka.Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimne przekładam na deseczkę spodem do góry
Składniki:
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
Wykonanie:
Połowę cukru i orzechy wkładam do blendera i miksuję, dodaję cynamon i kakao.
Masło ucieram z pozostałym cukrem na krem. Miksując wbijam po jednym jajku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz sodą i porcjami dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę z wkładką do wieńca natłuszczam i posypuję połową mieszanki orzechowej,
Kawa to moja specjalność, więc dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńProszę uprzejmie :) Pozdrawiam Basiu :)
Usuńwspaniałe, ale ja mogę sobie tylko popatrzeć :) choć jak sobie Rodzinka zażyczy chętnie zrobię :) Pozdrawiam Beatko :)
OdpowiedzUsuńJustynko, jeden maleńki kawałeczek raz na jakiś czas, na pewno nie zaszkodzi:) Pozdrawiam
UsuńBeatko świetne ciasto. Właśnie piję kawę i przydałby mi się taki kawałek, tym bardziej, że dodałaś cynamon. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krys :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńMniam... a ja nic do kawy nie mam.
OdpowiedzUsuńWeroniko, przepis już jest, zostało zrobić ciacho :) Pozdrawiam
UsuńJak ja zaglądam to już nic nie ma. :( Rzuciły się wszystkie i zezarły :P
OdpowiedzUsuńElu, dla ciebie zawsze kawałek się znajdzie :D
UsuńW sam raz do kawy ciasto!
OdpowiedzUsuń