wtorek, 7 stycznia 2014

Ciasto do kawy

Taką nazwę ma to ciasto zapisane w moim starym zeszycie i faktycznie do kawy jest niezastąpione. Miękkie, puszyste i do tego lekko wilgotne. Po prostu pyszne :)


Składniki:

  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
Wykonanie:
Połowę cukru i orzechy wkładam do blendera i miksuję, dodaję cynamon i kakao.
Masło ucieram z pozostałym cukrem na krem. Miksując wbijam po jednym jajku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz sodą i porcjami dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę z wkładką do wieńca natłuszczam i posypuję połową mieszanki orzechowej,


wykładam połowę ciasta, przesypuję resztą mieszanki z orzechami i przykrywam pozostałym ciastem.

 

 Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasto ok 40-45 min, do suchego patyczka.Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimne przekładam na deseczkę spodem do góry


11 komentarzy:

  1. Kawa to moja specjalność, więc dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe, ale ja mogę sobie tylko popatrzeć :) choć jak sobie Rodzinka zażyczy chętnie zrobię :) Pozdrawiam Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, jeden maleńki kawałeczek raz na jakiś czas, na pewno nie zaszkodzi:) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Beatko świetne ciasto. Właśnie piję kawę i przydałby mi się taki kawałek, tym bardziej, że dodałaś cynamon. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam... a ja nic do kawy nie mam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weroniko, przepis już jest, zostało zrobić ciacho :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Jak ja zaglądam to już nic nie ma. :( Rzuciły się wszystkie i zezarły :P

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...