Znam to ciasto pod taką, właśnie nazwą, ale ma ono też i inne,np: szarlotka z budyniem, jabłkowo-budyniowe, czy też budyniowiec. W każdym bądź razie jest to kruche ciasto z kawałkami jabłek przykryte budyniem i jest mega pyszne :)
Kruche ciasto:
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 jabłka
- bułka tarta lub zblenderowane płatki kukurydziane
Budyń:
- 1 litr mleka
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i siekam z margaryną. Żółtka ucieram z cukrem i łyżką śmietany. Dodaję do ciasta maślanego i zagniatam, w razie konieczności dodaję jeszcze jedną łyżkę śmietany, dzielę na dwie części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Spód posypuję bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi ( wolę płatki ). Jabłka obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Ósemki jabłek układam na cieście, robiąc odstępy pomiędzy poszczególnymi cząstkami. Na mleku gotuję budyń z dodatkiem cukru i gorącym zalewam cząstki jabłek. Z pozostałego ciasta wycinam paski i układam na wierzchu tworząc kratkę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220'C na ok. 20-25 min. Upieczone wyjmuję i posypuję cukrem waniliowym z dodatkiem cynamonu.
Ciasto pyszne, mniejsza o nazwę :)
OdpowiedzUsuńBeatko, pysznie wygląda to ciastko i oby wszystkie uśmiechy teściowych były takie słodkie :)
OdpowiedzUsuńO tak, wtedy wszystkie synowe były by szczęśliwsze :) Pozdrawiam Krysiu :)
UsuńJest na pewno przepyszne, a nazwa jest też fajna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
Usuńteż takie robiłam i zgadzam się że jest przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie jestem sama :) dziękuję Megg :)
UsuńJak zwał tak zwał..ważne aby smakowało. :)
OdpowiedzUsuńSmakowało i to jeszcze jak :) Pozdrawiam Elu :)
UsuńBeatko a ja, wyobraź sobie, nie znałam i nie znam, ale skoro takie pyszne to chętnie poznam :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy Justynko :) Pozdrawiam
UsuńWspaniale to ciasto wygląda i bardzo delikatnie, oby wszystkie teściowe tak się uśmiechały, świat będzie pachniał szarlotką
OdpowiedzUsuńDziękuję Bożenko :)
Usuń