poniedziałek, 13 stycznia 2014

Uśmiech teściowej

Znam to ciasto pod taką, właśnie nazwą, ale ma ono też i inne,np: szarlotka z budyniem, jabłkowo-budyniowe,  czy też budyniowiec. W każdym bądź razie jest to kruche ciasto z kawałkami jabłek przykryte budyniem i jest mega pyszne :)


Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 jabłka
  • bułka tarta lub zblenderowane płatki kukurydziane
Budyń:
  • 1 litr mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i  siekam z margaryną. Żółtka ucieram z  cukrem i  łyżką śmietany. Dodaję do  ciasta maślanego i zagniatam, w razie konieczności dodaję jeszcze jedną łyżkę śmietany, dzielę na dwie części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowuję i przekładam  na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Spód posypuję bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi ( wolę płatki ).  Jabłka obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Ósemki jabłek układam na cieście, robiąc odstępy pomiędzy poszczególnymi cząstkami. Na mleku gotuję budyń z dodatkiem cukru i gorącym zalewam cząstki jabłek. Z pozostałego ciasta wycinam paski i układam na wierzchu tworząc kratkę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220'C na ok. 20-25 min.  Upieczone wyjmuję i posypuję cukrem waniliowym z dodatkiem cynamonu.

14 komentarzy:

  1. Beatko, pysznie wygląda to ciastko i oby wszystkie uśmiechy teściowych były takie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, wtedy wszystkie synowe były by szczęśliwsze :) Pozdrawiam Krysiu :)

      Usuń
  2. Jest na pewno przepyszne, a nazwa jest też fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też takie robiłam i zgadzam się że jest przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że nie jestem sama :) dziękuję Megg :)

      Usuń
  4. Jak zwał tak zwał..ważne aby smakowało. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowało i to jeszcze jak :) Pozdrawiam Elu :)

      Usuń
  5. Beatko a ja, wyobraź sobie, nie znałam i nie znam, ale skoro takie pyszne to chętnie poznam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy Justynko :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wspaniale to ciasto wygląda i bardzo delikatnie, oby wszystkie teściowe tak się uśmiechały, świat będzie pachniał szarlotką

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...