sobota, 5 kwietnia 2014

Babka piaskowa

Od pewnego czasu miałam ochotę upiec babkę piaskową, lecz przepisy które mam jakoś nie bardzo kojarzyły mi się, z tą właśnie, wersją babki. Wydaje  mi się, że w tym cieście, obowiązkowo, musi znaleźć się mąka ziemniaczana i to przynajmniej w stosunku 1:1, a ja takiego nie mam. Cóż, sama sobie zrobiłam swoją wersję babki piaskowej. Wyszła bardzo smaczna i faktycznie piaskowa :) 




Składniki:

  • 5 jaj
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 limonki
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywno. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję po kawałku miękkie masło i ucieram na gładką masę.  Limonkę oparzam, wyciskam sok i dodaję do masy.  Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaje po łyżce cały czas miksując. Na końcu daję ubitą pianę z białek i mieszam łopatką, aż składniki się połączą. Formę z kominkiem smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wykładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 35 minut. Upieczoną zostawiam w blaszce, aż wystygnie, wykładam na deseczkę i posypuję cukrem pudrem. 

24 komentarze:

  1. Dobrze zrobiłaś Beatko. Najlepsze przepisy powstają kiedy metodą prób i błędów staramy się coś nowego stworzyć. Baba Twoja wyszła jak malowana, piękna, wyrośnięta i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krusiu , limonka to był strzał w dziesiątkę :)

      Usuń
  2. Dieta moja pasja.sobota, 05 kwietnia, 2014

    Nie chwalę , nie zachwycam się w ogóle napiszę...paskudna baba, taka zakalcowata. :D
    To żeby nie było iż jestem czarownica i mam zły wpływ na wypieki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OK, OK, możesz sobie chwalić i pisać co chcesz. Jak padnie to podrzucę do ciebie :D

      Usuń
  3. widać, że święta się zbliżają- babki królują :)
    Pięknie wygląda, porywam kawałek do mleczka
    Beatko pozdrawiam Cię cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam babki piaskowe przez cały rok. Pięknie Ci wyszła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Weroniko :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. ja też dziś piekłam :), Twoja wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę, chyba się zmówiłyśmy :) Pozdrawiam Ewo :)

      Usuń
  6. Babka jak marzenie, piaskowa, czyli taka, jaką wszyscy znają i lubią, ale nie każdemu się udaje, ja miałam kilka wpadek.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś nie mogę w to uwierzyć. Kto, jak kto, ale Ty, Bożenko, masz przepisy pierwsza klasa :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie! Spróbuję pomysłu z limonką.
    Twój blog Beatko to prawdziwa skarbnica pomysłów! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za tak miłe słowa:) Pozdrawiam serdecznie Ewuniu :)

      Usuń
  8. Wygląda perfekcyjnie - aż ślinka cieknie od patrzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. moje babki to zawsze zakalce :-( , ale nie poddaję się i Twój przepis wykorzystam w najbliższym czasie, pozdrawiam - Grażka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trzymam kciuki :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Babka na święta musi być, a Twoja Beatko wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Beatko...zdrowych, radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elżuniu :) Tobie również życzę Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...