Po dłuższej nieobecności zapraszam na rewelacyjne w smaku ciasto o wdzięcznej nazwie Shrek :)
Czy ktoś nie zna jeszcze tego ciasta? nie sądzę. Chyba każdy już próbował choć raz. Pyszny biszkopt z masą budyniową na zielonym "Pysiu", z bitą śmietaną i galaretką. Lekko kwaskowe w smaku, a zarazem słodkie i delikatne. ciasto pełne niespodzianek.
Biszkopt:
Czy ktoś nie zna jeszcze tego ciasta? nie sądzę. Chyba każdy już próbował choć raz. Pyszny biszkopt z masą budyniową na zielonym "Pysiu", z bitą śmietaną i galaretką. Lekko kwaskowe w smaku, a zarazem słodkie i delikatne. ciasto pełne niespodzianek.
- 6 jaj
- 12 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
Masa zielona:
- 1 sok zielony - 900 ml - u mnie Pysio
- 2 opakowania budyniu śmietankowego- po 40 gram każde
Śmietana:
- 500 ml śmietany kremowej 36%
- 2 pełne łyżki cukru pudru
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki zielonej
- 3 szklanki wrzącej wody
Dodatkowo:
- 2 opakowania ciastek z galaretką w polewie czekoladowej, np: Delicje
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając po 2 łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo zmniejszając obroty miksera na drugi stopień. Formę o wymiarach 38x26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę przez 35-40 min. Gotowe wyjmuje i studzę.
Z pełnej butelki soku odlewam 1 szklankę i rozprowadzam w niej proszek budyniowy. Resztę soku przelewam do rondelka i gotuję. Na gotujący, wlewam budyń i mieszam, aż zgęstnieje. Ciepłą masę wykładam ba wystudzony biszkopt. Na masie układam delicje i odstawiam.
Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i wykładam na ciasto.
Galaretki rozpuszczam we wrzątku i stygnącą wykładam na ciasto. Całość schładzam w lodówce przez całą noc.
Z pełnej butelki soku odlewam 1 szklankę i rozprowadzam w niej proszek budyniowy. Resztę soku przelewam do rondelka i gotuję. Na gotujący, wlewam budyń i mieszam, aż zgęstnieje. Ciepłą masę wykładam ba wystudzony biszkopt. Na masie układam delicje i odstawiam.
Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i wykładam na ciasto.
Galaretki rozpuszczam we wrzątku i stygnącą wykładam na ciasto. Całość schładzam w lodówce przez całą noc.
Beatko to ciacho jest po prostu pyszne, robiłam już je kiedyś. Dziekuje że mi je przypomniałaś :-) Pozdrawiam serdecznie i cieszę się że jesteś :-)
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko mi smakuje :D Pozdrawiam Marzenko :)
UsuńBeatko jadłam to ciasto, ale nie piekłam. Bardzo mi smakowało. Teraz mogę oczy nacieszyć Twoim wypiekiem. Pięknie wygląda, takie kolorowe... mniam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz upiec, Krysiu :) rewelacyjne !!! :D
UsuńUwielbiam to ciasto, jest pyszne. Mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Cieszę się:) Nam także bardzo smakuje :)
UsuńPycha! Mogę się poczęstować? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście :) zapraszam :)
UsuńO jak miło, wystarczy "powrzeszczeć" i już się dziewczę uaktywnia :)))
OdpowiedzUsuńBędę szczera i się przyznam.....nie robiłam, ale jadłam i jest przepyszne i Twoje na takie wygląda. I jak zielony kolor w ciastach mi się podoba, tak za skarby świata nie mogę się przełamać do niebieskiego. Nie przechodzi mi przez gardło i tyle. Miłego dnia :)
Musisz częściej opier....ć, od razu widać efekty :D Pozdrawiam Elu :)
UsuńRewelka! Powiem żonie żeby coś takiego zrobiła to nasza córka będzie zachwycona!
OdpowiedzUsuńMoje dzieciaki były zachwycone, wiec córeczka na pewno się ucieszy :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję :) Polecam bo warto je upiec :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale ,zapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego ciasta nie ,jadłam spróbuję upiec
Pozdrawiam ))
Polecam, bardzo smaczne :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJeju, jak ja dawno nie robiłam tego ciasta. U mnie bardzo podobnie, tylko, ze galaretkę dodaję do śmietanki. Jeżeli ktoś się waha czy robić, to ja powiem tylko tyle - polecam :)
OdpowiedzUsuńJeśli użyjesz śmietanki 36% to galaretka jest zbędna- moim zdaniem, ale przy 30% jak najbardziej dodałabym galaretkę, gdyż ta śmietana po ubiciu nie trzyma konsystencji, tylko stopniowo, co raz bardziej robi się płynna. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCzyżby ciasto Shrek było dlatego że jest z zieloną galaretką? zabieram przepis -ślicznie dziękuje :)
OdpowiedzUsuńZielona galaretka i zielona masa , to zalety Shreka :) Ciasto bardzo smaczne, polecam i pozdrawiam :)
UsuńShrek idealny :) wyszedł super :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam Olu :)
Usuń