sobota, 18 października 2014

Ciasto marchewkowe

Moja mała córeczka od tygodnia domaga się szarlotki, ale ja, nie za bardzo mam ostatnio czas, więc postawiłam na ciasto, które robi się w mgnieniu oka .
 U mnie dziś bardzo szybkie, wręcz ekspresowe ciasto marchewkowe, które smakuje wszystkim domownikom i znajomym :D Polecam!!!


Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 kieliszek alkoholu
  • 4 marchewki starte na tarce jarzynowej
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki
  • gorąca woda
Wykonanie:
Wszystkie składniki suche mieszam w jednej misce. 


W drugiej mieszam składniki mokre. 


Suche wsypuję do mokrych, mieszam  trzepaczką do piany, dodaję startą marchew,ponownie przemieszam-nie robię tego dokładnie, tylko tyle, by marchew była pokryta ciastem.


Ciasto przekładam do formy o wymiarach 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę 20 min, następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia.


Cukier puder ucieram z sokiem z limonki i dolewam tyle gorącej wody by powstał dość gęsty lukier. Gotowy wykładam na wierzchu mojego ciasta i rozsmarowuję na całej jego powierzchni.


Gotowe, kroję na kawałki i układam na talerzykach :)


22 komentarze:

  1. Marchewkowe pole... :) było ale Beti je wykosiła i ciacho upiekła. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, gdzieś te marchew trzeba upchnąć, dlaczego nie w cieście? :)

      Usuń
  2. Piękę czasami ciasteczka marchewkowe i są pyszne:) Twoje ciacho też mam ochotę wypróbować, dlatego przepis zapisuje:)
    Beatko u mnie ze spamami było też ciężko, ale kiedy przekroczyły 90 w jednym dniu ( na dwóch blogach) to włączyłam tylko możliwość komentowania dla zarejestrowanych użytkowników i od tej pory cisza i spokój, ani jednego spamu:))
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na Twoją ocenę Reniu :) A co do spamu, to na razie spokój :D Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Beatko pyszne ciacho :-) bardzo mi smakują takie ciasta z dodatkiem smakowitych marchewek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Beatko, pyszności. Lubię marchewkowe ciasta. Ale Twoje zyskuje dodatkowo bo zrobiłaś z pysznym lukrem. Właśnie lukier często podnosi smak ciasta. Wierzę, że w Twoim cieście to tylko dekoracja, bo smak, nie wątpię że jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ciasto, faktycznie, smakowało, a ten lekko kwaskowy smak lukru, to było coś pysznego :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Ciasto marchewkowe poprawiłoby mi dzisiejszy humor w sekundę! :) Wygląda rewelacyjnie. Poproszę kawałek na wczoraj ;)

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie :) Odwiedzam Was również :) pozdrawiam dziewczyny :)

      Usuń
  6. Pi pięknie wyrosło, marchewkowe moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, dzieci bardzo lubią ciasto marchewkowe, bo jest pyszne i wilgotne. Twoja wersja Beatko jest chyba dla mnie, bo z alkoholem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę kiedy zrobić, bo z marchewką jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniały przepis...dziękuję
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych :) pięknie Ci wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...