Sernik z dodatkiem kawy cappuccino to bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny deser. Zarówno dzieci, jak i dorośli na pewno będą zachwyceni. Nawet mojej najmłodszej pociesz strasznie posmakował :) Może nie wygląda powalająco, ale na pewno smakuje o wiele lepiej niż wygląda :D Polecam !!!
Spód:
Spód:
- 1/2 opakowania herbatników
- 1/2 kostki masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik
- 1 1/2 szklanki cukru
- 10 jaj
- 3 pełne łyżki kawy cappuccino o smaku orzechowym
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Ciastka traktuję blenderem , łącze z miękkim masłem, zagniatam i przekładam na spód tortownicy o śr. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Twaróg miele trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam.
Żółtka ucieram z cukrem na puch,
dodaję miękkie masło i kawę cappuccino.
Zmniejszam obroty miksera i dodaję twaróg, a na końcu pianę z białek i mieszam łopatką. Przekładam na spód z ciastek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na 1 godzinę, zmniejszam temp. 140°C, piekę przez 20 min, kolejny raz zmniejszam temp. do 120°C-110°C i piekę przez 30-40 min.. Upieczony zostawiam w piekarniku aż przestygnie, wyjmuję i odstawiam w chłodne miejsce.
Żółtka ucieram z cukrem na puch,
dodaję miękkie masło i kawę cappuccino.
Zmniejszam obroty miksera i dodaję twaróg, a na końcu pianę z białek i mieszam łopatką. Przekładam na spód z ciastek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na 1 godzinę, zmniejszam temp. 140°C, piekę przez 20 min, kolejny raz zmniejszam temp. do 120°C-110°C i piekę przez 30-40 min.. Upieczony zostawiam w piekarniku aż przestygnie, wyjmuję i odstawiam w chłodne miejsce.
serniki uwielbiamy i ten za pewne by nam smakował:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie:)
Polecam Reniu :)
Usuńbardzo lubię serniki o smaku kawy:) pyszny wybór:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko :P
UsuńBeatko jak ja uwielbiam serniczki, ten Twój wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, był bardzo smaczny!!! :)
UsuńUważam, że wygląda pięknie, serniczek idealny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Natali :)
UsuńPiekłam ciasto cappuccino, ale nie w połączeniu z sernikiem. Twój sernik wygląda na bardzo smaczny delikatny i puszysty :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, wypróbuj właśnie z serem, pychota i do tego nie za słodka :)
UsuńAle ciekawy smak, Beatko czy można dodać po prostu kawy rozpuszczalnej?
OdpowiedzUsuńAle kawę rozpuszczalną będziesz musiała najpierw rozpuścić w cieplej wodzie, a dopiero później dodać do sernika. Cappuccino zaś wsypujesz suche, ale jak będzie smakować to nie wiem, jeszcze nie robiłam :) Pozdrawiam Zuziu :)
UsuńZajadałabym się takim bez końca, pycha!!!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, ja jako wielbicielka serników wciąż szukam nowych smaków :)
OdpowiedzUsuńPolecam, pyszny!!! :)
UsuńMmm, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńOj, był, był :)
UsuńApetyczny kawałek. Pozdrawiam Beatko
OdpowiedzUsuńDziękuje Weroniko :)
UsuńKochana jak sernik to ja pierwsza i uwierz ze nie zdążę się przyjrzeć jak wygląda ;)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam !!! :)
UsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci Beatko za życzenia. Tobie również życzę wspaniałych, radosnych Świąt Wielkanocnych. Cieplutko pozdrawiam.
Piękny i puszysty serniczek- ach jak je uwielbiam! Muszę wypróbować Twój przepis bo cappuccino też lubię, a jak wiadomo najlepsze jest połączenie ulubionych smaków:) Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńPolecam, nawet mojej czterolatce bardzo posmakowała :D Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńNie cierpię sernika
OdpowiedzUsuńszkoda, bo jest niezwykle smaczny :)
UsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuń