niedziela, 29 marca 2015

Sernik cappuccino

Sernik z dodatkiem kawy cappuccino to bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny deser. Zarówno dzieci, jak i dorośli na pewno będą zachwyceni. Nawet mojej najmłodszej pociesz strasznie posmakował :) Może nie wygląda powalająco, ale na pewno smakuje o wiele lepiej niż wygląda :D  Polecam !!!








Spód:
  • 1/2 opakowania herbatników
  • 1/2 kostki masła
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 10 jaj
  • 3 pełne łyżki kawy cappuccino o smaku orzechowym
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Ciastka traktuję blenderem , łącze z miękkim masłem, zagniatam i przekładam na spód tortownicy o śr. 30 cm  wyłożonej papierem do pieczenia.


 Twaróg miele trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam.


 Żółtka ucieram z  cukrem na puch,


dodaję miękkie masło i kawę cappuccino.


Zmniejszam obroty miksera i dodaję twaróg, a na końcu pianę z białek i mieszam łopatką. Przekładam na spód z ciastek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na 1 godzinę, zmniejszam temp. 140°C, piekę przez 20 min, kolejny raz zmniejszam temp. do 120°C-110°C i piekę przez 30-40 min.. Upieczony zostawiam w piekarniku aż przestygnie, wyjmuję i odstawiam w chłodne miejsce.


27 komentarzy:

  1. serniki uwielbiamy i ten za pewne by nam smakował:)
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię serniki o smaku kawy:) pyszny wybór:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko jak ja uwielbiam serniczki, ten Twój wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uważam, że wygląda pięknie, serniczek idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam ciasto cappuccino, ale nie w połączeniu z sernikiem. Twój sernik wygląda na bardzo smaczny delikatny i puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, wypróbuj właśnie z serem, pychota i do tego nie za słodka :)

      Usuń
  6. Ale ciekawy smak, Beatko czy można dodać po prostu kawy rozpuszczalnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale kawę rozpuszczalną będziesz musiała najpierw rozpuścić w cieplej wodzie, a dopiero później dodać do sernika. Cappuccino zaś wsypujesz suche, ale jak będzie smakować to nie wiem, jeszcze nie robiłam :) Pozdrawiam Zuziu :)

      Usuń
  7. Zajadałabym się takim bez końca, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł, ja jako wielbicielka serników wciąż szukam nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczny kawałek. Pozdrawiam Beatko

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana jak sernik to ja pierwsza i uwierz ze nie zdążę się przyjrzeć jak wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda apetycznie.
    Dziękuję Ci Beatko za życzenia. Tobie również życzę wspaniałych, radosnych Świąt Wielkanocnych. Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny i puszysty serniczek- ach jak je uwielbiam! Muszę wypróbować Twój przepis bo cappuccino też lubię, a jak wiadomo najlepsze jest połączenie ulubionych smaków:) Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, nawet mojej czterolatce bardzo posmakowała :D Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  13. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...