sobota, 28 marca 2015

Sernik na ciemnym spodzie z kruszonki

Pyszna, kremowa masa serowa, która w smaku kojarzy mi się raczej z ptasim mleczkiem niż sernikiem, a do tego bardzo kruchy spód. Pyszne połączenie, polecam gorąco!!!








Składniki:
  • opakowanie kruchych ciastek  - 380g
  • 1/2 kostki masła
  • 1 płaska łyżka kakao
Masa serowa :
  • 1/2 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 2 kostki białego sera- po 200 gram
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 białek
Wykonanie:
Herbatniki miksuję blenderem, dodaję miękkie masło i kakao, mieszam i wykładam na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Miękkie masło ucieram z cukrem na puszysty krem, dodaję zmielony twaróg i po jednym żółtku. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką do połączenia się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym  ciastem  kakaowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę jeszcze 30-40 min. Wyłączam piekarnik i  zostawiam ciasto by przestygło. 





12 komentarzy:

  1. Wspaniały serniczek Beatko :-) pysznie wygląda :-) nie robiłam jeszcze sernika z tak dużą ilością białek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dlatego właśnie smakował jak ptasie mleczko tylko pieczone :)

      Usuń
  2. Serniczek.. palce lizać. Uwielbiam. Teraz chętnie bym zjadła, ale akurat nie mam nic słodkiego pod ręką. Więc tylko popatrzę na Twój sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, Krysiu, na sernik i może jeszcze kawę :D

      Usuń
  3. A ja tak krążę między przepisami i szukam inspiracji na świąteczne wypieki. A może taki serniczek???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może taki, a może ten, który jeszcze nie został opublikowany, ale jest obłędny :D Przepis już wkrótce :)

      Usuń
  4. To jest jedyny sernik jaki jadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie, że chociaż jeden, ja uwielbiam wszystkie :)

      Usuń
  5. Dziś upiekłam serniczek bardzo pyszny do niedzieli nie wytrzyma dziękuje za przepis Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...