niedziela, 12 kwietnia 2015

Odwrócona rolada biszkoptowa z jabłkami

Wpadłam ostatnio na pomysł, by zamiast tradycyjnej rolady z masą jabłkową zrobić taką troszkę inna, czyli mówiąc inaczej: z braku chęci wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłka na blaszkę i zalałam ciastem biszkoptowym. Ot i cała filozofia, za to smaczna niesłychanie :)




Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 jabłka pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamony
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywna pianę dodaję po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i delikatnie łącze z masą jajeczną. 
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, na posypce układam pokrojone w kostkę jabłka, całość zalewam ciastem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Gorące wyjmuję, przekładam na deskę przykrytą ściereczką jabłkami do góry i za pomocą ściereczki, jeszcze gorące zwijam w roladę. Odstawiam by wystygła. 


33 komentarze:

  1. Czasem gdy brak mi ochoty na dłuższe zabawy, a mam ochotę na coś z jabłkami piekę właśnie taką roladę. Lubię jeszcze dorzucić trochę orzechów lub żurawiny. Jest przepyszna, delikatna i wilgotna. Miłego dnia Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglada, mogę się wprosić na kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie rolady, ale nie robię zbyt często :(
    Twoja wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super rolada zwłaszcza że jabłkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taką roladę mało pracy a bardzo dobra już kilka razy piekłam , Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to :D Ale nadrobiłam zaległości! :)

      Usuń
  6. Właśnie szukałam cos dobrego do kawy. Biszkoptowa szarlotka super aż poczułam zapach

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto, nigdy takiej rolady nie robiłam, muszę w końcu upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładna, pewnie smaczna i do powtórzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, Krysiu :) delikatna, puszysta i do tego te kawałeczki jabłek , pyszności!!!

      Usuń
  9. Beatko piekę podobną od lat i wiem, że jest pycha!!
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pomysłowa rolada i pewnie pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny blog - niezłe przepisy. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony www.xeibos.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Z braku chęci wyszła naprawdę ciekawa rolada :)
    Chętnie spróbowałabym kawałeczek tego cudeńka ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smaczna, istotnie, potwierdzam,bo też robiłam, a sposób jest świetny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. A jakaś alternatywa dla osób, które nie lubią jabłek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może morele lub brzoskwinie, także gruszki świetnie się sprawdzają w cieście, ale jak dla mnie zbyt słodkie :)

      Usuń
  15. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...