Wpadłam ostatnio na pomysł, by zamiast tradycyjnej rolady z masą jabłkową zrobić taką troszkę inna, czyli mówiąc inaczej: z braku chęci wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłka na blaszkę i zalałam ciastem biszkoptowym. Ot i cała filozofia, za to smaczna niesłychanie :)
Składniki:
Składniki:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 jabłka pokrojone w kostkę
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamony
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywna pianę dodaję po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i delikatnie łącze z masą jajeczną.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, na posypce układam pokrojone w kostkę jabłka, całość zalewam ciastem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Gorące wyjmuję, przekładam na deskę przykrytą ściereczką jabłkami do góry i za pomocą ściereczki, jeszcze gorące zwijam w roladę. Odstawiam by wystygła.
Czasem gdy brak mi ochoty na dłuższe zabawy, a mam ochotę na coś z jabłkami piekę właśnie taką roladę. Lubię jeszcze dorzucić trochę orzechów lub żurawiny. Jest przepyszna, delikatna i wilgotna. Miłego dnia Beatko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) wzajemnie Eluś :)
UsuńPysznie wyglada, mogę się wprosić na kawałeczek
OdpowiedzUsuńZapraszam Martuś :)
UsuńLubie takie rolady, ale nie robię zbyt często :(
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda smacznie :)
Dziękuję :)
UsuńSuper rolada zwłaszcza że jabłkowa :)
OdpowiedzUsuńPolecam Wiesiu :) Pyszniutka!!!
UsuńBardzo lubię taką roladę mało pracy a bardzo dobra już kilka razy piekłam , Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJakoś wcześniej nie wpadłam na to :D Ale nadrobiłam zaległości! :)
UsuńWłaśnie szukałam cos dobrego do kawy. Biszkoptowa szarlotka super aż poczułam zapach
OdpowiedzUsuń:) Polecam Weroniko :)
UsuńWspaniałe ciasto, nigdy takiej rolady nie robiłam, muszę w końcu upiec:)
OdpowiedzUsuńNatalia, mało pracy, smaczny efekt :D
Usuńwygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo pomysłowa i smaczna roladka:)
OdpowiedzUsuńTo tak z lenistwa czasem się robi :P
UsuńBardzo ładna, pewnie smaczna i do powtórzenia :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, Krysiu :) delikatna, puszysta i do tego te kawałeczki jabłek , pyszności!!!
UsuńBeatko piekę podobną od lat i wiem, że jest pycha!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie:)
Potwierdzam , Reniu :D
UsuńBardzo pomysłowa rolada i pewnie pyszna;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)Potwierdzam, pyszna!!! :)
UsuńŚwietny blog - niezłe przepisy. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony www.xeibos.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję, zajrzę na pewno :) Pozdrawiam :)
UsuńZ braku chęci wyszła naprawdę ciekawa rolada :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym kawałeczek tego cudeńka ^^
Bardzo smaczna, istotnie, potwierdzam,bo też robiłam, a sposób jest świetny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje Bożenko :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńA jakaś alternatywa dla osób, które nie lubią jabłek?
OdpowiedzUsuńMoże morele lub brzoskwinie, także gruszki świetnie się sprawdzają w cieście, ale jak dla mnie zbyt słodkie :)
Usuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń