środa, 8 kwietnia 2015

Mazurek pierrot-lion

Mazurek robiłam po raz pierwszy w życiu. Zawsze wydawało mi się, że takie ciasto, to nie ciasto. No bo jak może smakować zwykłe kruche ciasto z jakąś tam masą, bez żadnej wkładki i innych wizualnych polepszaczy? A może smakować i to wybornie, o czym przekonałam się na własnej skórze i teraz żałuję, że tak późno. Jeśli więc macie jakieś obiekcje przed zrobieniem mazurka, to po prostu odłóżcie je na bok i zróbcie - koniecznie!!!





Składniki na kruchy spód:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2-3 żółtka
  • szczypta soli
Składniki na obrzeże:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie  migdałów mielonych - 80 g
Masa:
  • 1 opakowanie czekoladek pierrot - 100 g
  • 6 batonów lion
  • 6 łyżek mleka
Do dekoracji:
  • biała polewa
  • suszone morele
  • daktyle
  • kandyzowana skórka cytrynowa
Wykonanie:
Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na  obrzeże ciasta miksuję i wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego dookoła ciasta w blaszce  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-200°C na 10-15 min, aż lekko się zrumieni. 
Czekoladki pierrot rozpuszczam na parze rozcieńczając je mlekiem, wykładam na upieczony spód. Batony lion także rozpuszczam na parze rozcieńczając je mlekiem i wykładam na masę z czekoladek  pierrot. 
Polewę rozpuszczam, przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję wierzch mazurka napisem świątecznym. Do reszty dekoracji używam ćwiartek moreli, kilku daktyli oraz kandyzowaną skórkę cytrynową.




15 komentarzy:

  1. Również nigdy nie robiłam takiego tradycyjnego, ale Twój mnie tak zauroczył że pewnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały mazurek Beatko, oj z pewnością nic już z niego nie zostało po świętach :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takim genialnym nadzieniem każde ciasto będzie smakowało wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś piekłam mazurki, niestety moja rodzinka za nimi nie przepada, dlatego poprzestałam z ich przygotowaniem, ale Twój mazurek Beatko wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Beatko wygląda znakomicie. Szkoda że moi domownicy nie są fanami mazurków.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nadzienie super, uwielbiam pierrotki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Beatko to królewski mazurek. Nie dość, że dałaś świetnie skomponowane składniki to pięknie go udekorowałaś :) Ummm, mniam... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekny mazurek, cudnie wyglada, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgadzam się z Toba Beatko mazurki są pyszne, bogate w smaku, no moze trochę słodkie, ale ile dają radochy przy dekorowaniu

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuje, Kochani, za tak pozytywne komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny mazurek Ci wyszedł. Bardzo lubię te ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...