Babkę piaskową już robiłam nie raz, ale piaskowej z majonezem jeszcze nie, więc i na tę przyszła kolej. Fantastyczna, idealnie sypka i przepyszna! A do tego pięknie się prezentuje :) Polecam wszystkim ciastożercom :D
Masło, cukier i śmietankę podgrzewam w garnuszku, aż składniki połączą się ze sobą, dodaję porcjami 1 szklankę mleka w proszku i mieszam rózgą by nie było grudek. Jeśli polewa jest zbyt płynna dodaję kolejną szklankę mleka w proszku, aż otrzymam pożądaną konsystencję.
Polewą smaruję wierzch zimnego ciasta i posypuję kandyzowaną skórką pomarańczową
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek majonezu
- 100 g masła
Polewa:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
- 1-2 szklanki mleka w proszku
Dekoracja:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Białka ubijam na pianę dodając po jednym żółtku i po trosze cukru. Obie mąki mieszam przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej. Następnie dodaję po łyżce majonezu ciągle ocierając. Masło roztapiam i dość gorące wlewam do ciasta. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 30-35 min. Upieczoną odstawiam w foremce, aż całkowicie ostygnie, a ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki. Przekładam na deseczkę i odstawiam
Masło, cukier i śmietankę podgrzewam w garnuszku, aż składniki połączą się ze sobą, dodaję porcjami 1 szklankę mleka w proszku i mieszam rózgą by nie było grudek. Jeśli polewa jest zbyt płynna dodaję kolejną szklankę mleka w proszku, aż otrzymam pożądaną konsystencję.
Polewą smaruję wierzch zimnego ciasta i posypuję kandyzowaną skórką pomarańczową
Baba jak się patrzy... cudnie wyrośnięta i pięknie puchata :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńO jak pięknie wyrosła, nie jadłam takiej. ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam do wypróbowania :)
UsuńUwielbiam baby z majonezem :-)
OdpowiedzUsuńMy także :D
Usuńbabe z majonezem robiłam - była pyszna:)
OdpowiedzUsuńa wyraz twarzy domowników bezcenny- nie chcieli mi uwierzyć:D
Twoja pięknie wyrosła Beatko:)
U mnie było to samo :D najpierw niedowierzanie, a później zachwyt :D
UsuńJeszcze nie robiłam piaskowej, z majonezem też nie piekłam, ale słyszałam, że to swietny pomysł, pięknie wygląda ta babeczka:)
OdpowiedzUsuńPolecam, przepyszna!! :)
UsuńChętnie wypróbuję ten przepis. Często robię kruche ciasteczka z majonezem i są pyszne. Pozdrawiam Cię Beatko bardzo ciepło.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą Ewuniu :) A babka jest pyszna :) Pozdrawiam :)
UsuńBardzo apetyczna babka, aż chce się sięgnąć po kawałek. A ten lukier!!! Mmmm...
OdpowiedzUsuńSmaka mi narobiłas, bede musiała chyba cos na slodko zrobić
OdpowiedzUsuńCieszę się:) Rób, Martuś, to i ja się załapię :D Pozdrawiam :)
UsuńDo babeczki to ja mam słabość :)
OdpowiedzUsuńPiękna ta Twoja :)
Pięknie wyrośnięta babeczka :)
OdpowiedzUsuńPorywająca babeczka Beatko. Jaka pulchna... SUPER
OdpowiedzUsuńCieszę się, Weroniko, że Ci się podoba :) Pozdrawiam :)
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń