Piegowaty wieniec, to ciasto w kropki, ten z dodatkiem maku. Bardzo delikatne, puszyste i elegancko wyglądające :) Do tego polane karmelem, a właściwie krówką i posypane kolorowymi bakaliami po prostu kusi by je skonsumować . Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła (250g)
- 100 ml mleka
- 2 łyżki suchego maku
Karmel:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/8 kostki masła o wadze 250g
- 2-3 łyżki wody
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Dekoracja:
- kolorowe kandyzowane owoce
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z pianą z białek delikatnie mieszając. Masło rozpuszczam, przestudzę i dodaję do ciasta, następnie dolewam letnie mleko na końcu wsypuję suchy mak i wszystko szybko ze sobą mieszam. Ciasto przekładam do foremki do wieńca i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do suchego patyczka. Upieczone odstawiam do wystygnięcia. Zimne wyjmuję z foremki.
Na patelni rozpuszczam cukier, gdy zaczyna się karmelizować, dolewam wodę i podgrzewam prze chwilę by ładnie ściemniał. Zdejmuję z palnika, dodaję masło i śmietankę i mieszam aż połączą się z karmelem. Przestudzoną masą smaruję wierzch wieńca. Całość posypuję kandyzowanymi owocami i odstawiam.
Oj zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńCiasto oryginalne i wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Weroniko :)
UsuńFajny Beatki ten Twój piegaty wieniec, wygląda na bardzo delikatny i puszysty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu :)
UsuńPrzepięknie wygląda to ciacho, mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :0
UsuńŚwietne ciasto Beatko, oj kusisz tymi słodyczami :-)
OdpowiedzUsuńMałgoś troszkę muszę, Ty zaś kusisz mnie "pocztówkami" z podróży :) pozdrawiam :)
UsuńBeatko bardzo fajne ciasto. A ten kształt... super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
UsuńWygląda ślicznie takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, był bardzo smaczny :)
Usuńprzyjemnie sie oglada i czyta :)
OdpowiedzUsuń