środa, 10 czerwca 2015

Babka piaskowa z majonezem

Babkę piaskową już robiłam nie raz, ale piaskowej z majonezem jeszcze nie, więc i na tę przyszła kolej. Fantastyczna, idealnie sypka i przepyszna! A do tego pięknie się prezentuje :) Polecam wszystkim ciastożercom :D


Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek majonezu
  • 100 g masła
Polewa:
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • 1-2 szklanki mleka w proszku
Dekoracja:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie:
 Białka ubijam na pianę dodając po jednym żółtku i po trosze cukru. Obie mąki mieszam przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej. Następnie dodaję po łyżce majonezu ciągle ocierając. Masło roztapiam i dość gorące wlewam do ciasta. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 30-35 min. Upieczoną odstawiam w foremce, aż całkowicie ostygnie, a ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki. Przekładam na deseczkę i odstawiam

Masło, cukier i śmietankę podgrzewam w garnuszku, aż składniki połączą się ze sobą, dodaję porcjami 1 szklankę mleka w proszku i mieszam rózgą by nie było grudek. Jeśli polewa jest zbyt płynna dodaję kolejną szklankę  mleka w proszku, aż otrzymam pożądaną konsystencję.
Polewą smaruję wierzch zimnego ciasta i posypuję kandyzowaną skórką pomarańczową


20 komentarzy:

  1. Baba jak się patrzy... cudnie wyrośnięta i pięknie puchata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak pięknie wyrosła, nie jadłam takiej. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. babe z majonezem robiłam - była pyszna:)
    a wyraz twarzy domowników bezcenny- nie chcieli mi uwierzyć:D
    Twoja pięknie wyrosła Beatko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie było to samo :D najpierw niedowierzanie, a później zachwyt :D

      Usuń
  4. Jeszcze nie robiłam piaskowej, z majonezem też nie piekłam, ale słyszałam, że to swietny pomysł, pięknie wygląda ta babeczka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję ten przepis. Często robię kruche ciasteczka z majonezem i są pyszne. Pozdrawiam Cię Beatko bardzo ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą Ewuniu :) A babka jest pyszna :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Bardzo apetyczna babka, aż chce się sięgnąć po kawałek. A ten lukier!!! Mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaka mi narobiłas, bede musiała chyba cos na slodko zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:) Rób, Martuś, to i ja się załapię :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Do babeczki to ja mam słabość :)
    Piękna ta Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyrośnięta babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Porywająca babeczka Beatko. Jaka pulchna... SUPER

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, Weroniko, że Ci się podoba :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...