Nie wiem, czy zdążę z tym postem, gdyż postanowiłam wziąć udział w kolejnym wspólnym pieczeniu na FB, ale dzieciaki mi porozkładało choróbsko i jakoś tak się zeszło, że nie dodałam jeszcze posta :) Nic, co ma być to będzie.
Zapraszam na drożdżówki z makiem , jabłkami i bakaliami:) Pyszne i puszyste oraz mocno nadziane :D
Składniki:
Nadzienie:
Wykonanie:
Drożdże mieszam w garnuszku z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki, nakrywam ściereczką i czekam, aż zaczną pracować, dodaję rozpuszczone masło i żółtka utarte z pozostałym cukrem. Dosypuję tyle mąki by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i lśniące.
Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
Mak zaparzam - mielony tylko osaczam, niemielony mielę dwukrotnie - mieszam z cukrem, dodaję starte na tarce jabłko oraz bakalie.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, uderzając kilkukrotnie dłonią i rozwałkowuję cieniutko. Na połowę ciasta wykładam masę makową i zwijam jak roladę. Kroję na plastry o szerokości ok 5 cm, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawiam do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 200°C , nożem robię wgłębienie przez środek moich drożdżówek, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę ok 30 min aż się zrumienią.
Zapraszam na drożdżówki z makiem , jabłkami i bakaliami:) Pyszne i puszyste oraz mocno nadziane :D
Składniki:
- 50 g drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 1 jajko
Nadzienie:
- 200 g maku
- 100 g cukru
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Drożdże mieszam w garnuszku z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki, nakrywam ściereczką i czekam, aż zaczną pracować, dodaję rozpuszczone masło i żółtka utarte z pozostałym cukrem. Dosypuję tyle mąki by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i lśniące.
Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
Mak zaparzam - mielony tylko osaczam, niemielony mielę dwukrotnie - mieszam z cukrem, dodaję starte na tarce jabłko oraz bakalie.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, uderzając kilkukrotnie dłonią i rozwałkowuję cieniutko. Na połowę ciasta wykładam masę makową i zwijam jak roladę. Kroję na plastry o szerokości ok 5 cm, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawiam do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 200°C , nożem robię wgłębienie przez środek moich drożdżówek, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę ok 30 min aż się zrumienią.
dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuń:)))
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję Beatko za wspólne pieczenie, bułeczki przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :)
UsuńTakie drożdżóweczki znikają w mig :)
OdpowiedzUsuńU mnie na tyle osób to się mignęły :) Pozdrawiam :)
UsuńJest pysznie :) dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńTeż miałam brać udział, ale niestety obowiązki nie pozwoliły.
OdpowiedzUsuńTakie drożdżowe bułeczki zawsze robię na imieniny teściowej jak są upały. Robię tylko drobną wersję aby było podzielniejsze :))) Pozdrawiam Beatko :)
Dziękuję Elu :) Może następnym razem będziesz mogła być z nami :)
Usuńpychotka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają przepysznie.Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Do następnego razu :)
UsuńMniam pyszne drożdżóweczki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńWyglądają obłędnie Twoje drożdżówki i do tego z makiem... Uwielbiam
OdpowiedzUsuńUwierz mi, ze ja też :D Dziękuję Weronko :)
UsuńWspaniałe i bardzo smakowite drożdżówki. Prawdziwe niebo dla podniebienia! <3 Chętnie wprosiłabym się na te pyszności :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu :) Zapraszam serdecznie :)
UsuńZ makiem...pycha..dzieki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mnie również było miło :)
UsuńŚlicznie Ci wyszły te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńPysznie ten mak się w nadzieniu prezentuje :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Do następnego :)
UsuńMoje ulubione :>
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmm,pycha, kiedyś robiłam takie same, tylko, że bez jabłuszka i orzechów, z takimi dodatkami na pewno smakują jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne :)
UsuńZa takie drożdżówki dałabym się pokroić ;) pycha! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że ja też :)
Usuńświetnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńsemangat terus ngeblognya mazz..
OdpowiedzUsuńmakasih gan buat infonya dan semoga bermanfaat
OdpowiedzUsuńbagus bos artikelnya dan menarik
OdpowiedzUsuńkeren mas buat infonya dan salam sukses selalu
OdpowiedzUsuńok mantap sob buat infonya dan salam kenal
OdpowiedzUsuńMenarik sekali, perlu saya coba ini..
OdpowiedzUsuńkebetulan lagi cara tentang hal ini.
Mau mendapatkan pelayanan yang baik dan ramah???
OdpowiedzUsuńModal Kecil bisa mendapatkan hasil yg luar biasa...
Nie mam pojęcia co robią tu komentarze w innym języku w każdym razie chciałam tylko powiedzieć, że te drożdżówki z makiem wyglądają świetnie, a pewnie jeszcze lepiej smakują ;)
OdpowiedzUsuńKlasyka
OdpowiedzUsuń