wtorek, 26 kwietnia 2016

Seromakowiec wg s. Anastazji

Z połączenia dwóch rodzajów ciast : sernika i makowca powstał przepyszny seromakowiec, który oczywiście, posiadam w swoich zbiorach, ale tym razem korzystałam  z przepisu s. Anastazji, która łączy 1 część sera z masą makową, a resztę pozostawia białą. Dlatego tym razem na tapetę rzucam ten przepis, następny na pewno będzie mój.





Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3-4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowo-makowa:

  • 1 1/4 kg twarogu
  • 200 g masła
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g maku
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 średniej wielkości jabłka

Wykonanie:
Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.


 Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą manną i mieszam dość szybko by nie napowietrzyć masy serowej. Biała ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą łopatki.


Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie i mielę mielę dwukrotnie. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.


 Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza. 
Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce, 


na wierzch wykładam większa część masy serowej 


i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min,  następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze jakieś 40-50 min. 










24 komentarze:

  1. Nawet moje starsze dziecko, które nie ruszy żadnego sernika tym się zajada ;) jest wspaniały, piękny Ci wyszedł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie frykasy rarytasy Beatka serwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to ciasto, łączy wszystkie moje ulubione składniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Beatko pięknie wyszedł, a ze mój seromakowiec jest inny to zapisuję przepis do wypróbowania:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie kombinowane ciasta. To jest wyjątkowo pyszne.
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam w miniony weekend, wszystkim bardzo smakował! :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową

Jak już pisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktó...