Z połączenia dwóch rodzajów ciast : sernika i makowca powstał przepyszny seromakowiec, który oczywiście, posiadam w swoich zbiorach, ale tym razem korzystałam z przepisu s. Anastazji, która łączy 1 część sera z masą makową, a resztę pozostawia białą. Dlatego tym razem na tapetę rzucam ten przepis, następny na pewno będzie mój.
Składniki na kruche ciasto:
Masa serowo-makowa:
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g maki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3-4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowo-makowa:
- 1 1/4 kg twarogu
- 200 g masła
- 8 jajek
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g maku
- 2-3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 średniej wielkości jabłka
Wykonanie:
Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą manną i mieszam dość szybko by nie napowietrzyć masy serowej. Biała ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą łopatki.
Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie i mielę mielę dwukrotnie. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.
Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,
na wierzch wykładam większa część masy serowej
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min, następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze jakieś 40-50 min.
Nawet moje starsze dziecko, które nie ruszy żadnego sernika tym się zajada ;) jest wspaniały, piękny Ci wyszedł ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justyś :)
UsuńCudownie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńJakie frykasy rarytasy Beatka serwuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Zapraszam na kawę i kawałek ciasta :)
UsuńBardzo lubię to ciasto, łączy wszystkie moje ulubione składniki :-)
OdpowiedzUsuńMoje także :) a za sernik dałabym się pokroić :D
Usuńprzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest bardzo smaczne :)
UsuńBeatko pięknie wyszedł, a ze mój seromakowiec jest inny to zapisuję przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Reniu, ciasto jest prze pyszne ! :) polecam :)
UsuńBeatko ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu, jest naprawdę pyszne :)
UsuńLubię takie kombinowane ciasta. To jest wyjątkowo pyszne.
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam.
Pysznie wyglada, narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńRób, Majeczko, naprawdę pyszne ciasto :)
UsuńPyszne połączenie Beatko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgoś :)
UsuńMusi być wspaniały w smaku :>
OdpowiedzUsuńOOOOO tak, jest bardzo smaczny :) Polecam :)
UsuńLubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńZrobiłam w miniony weekend, wszystkim bardzo smakował! :)
OdpowiedzUsuńZnany przepis.
OdpowiedzUsuń